Susu1an Nama Teruss Tularr, Rakamann Kak Long Memarahi Staff KFC Pula Tarik Perhatian Netizen

Siapa yang tidak marah kalau anak yang kita tatang bagai minyak yang penuh dimar4hi oleh orang lain sehingga menangis-nangis mengadu tentang insiden berkenaan.

RAKAMAN VIDEO PENUH DI BAWAH SEKALI.

Namun begitu, sebagai ibu bapa, tidak seharusnya kita percaya bulat-bulat apabila mendengar adu4n anak tanpa membuat sebarang sias4tan terlebih dahulu.

HaI ini terjadi seperti beberapa perkongsian yang tuIar di media sosial apabila seorang wanita melepaskan kemar4han kepada pekerja-pekerja sebuah pasaraya selepas anaknya disyaki mencvri.


Insiden itu mendapat pe1bagai maklum balas daripada net!zen kerana merasakan tindakan wanita itu sangat berlebihan disebabkan dia langsung tidak mahu mendengar sebarang penje1asan.

Dia juga terus terjerit-jerit memarahi para pekerja sambil melihat viewers di akaun Facebooknya sambil mencabar pekerja supaya membawanya ke balai p0lis.

Susu1an daripada itu, rata-rata netizen merasakan tindakan wanita tersebut agak keterlaluan kerana begitu lantang memar4hi orang lain tanpa mendengar penjelasan daripada kedua-dua pihak.

Ada juga sesetengah netizen yang memandang serong dengan mengatakan sudah tahu perilaku yang kurang beradap ditunjukan kanak-kanak itu datangnya dari orang tuanya sendiri.


Se1epas insiden mengamuk di sebuah kedai serbaneka susu1an berang anaknya dituduh mencvri, seorang wanita yang mahu dikena1i sebagai Kaklong te1ah membuat permohonan maaf secara terbuka kepada semua di Facebooknya.

Menerusi video yang berdurasi lebih dari 30 minit itu, wanita berkenaan memaklumkan yang tindakannya semalam adalah kerana tidak dapat menerima anaknya ditud0h ‘panjang tangan’. Namun begitu, dia akui apa yang berIaku adalah ujian daripada Allah S.W.T

‘Kaklong am0k’ minta maaf, kedai jelaskan anak tak mencvri & tiada barang hilang

Selain daripada itu, wanita yang juga merupakan peniaga produk kosmetik turut menjelaskan mahu melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di kedai serbaneka tersebut bagi memastikan anaknya benar-benar tidak bersalah.

Selepas live di Facebook itu, wanita berkenaan memaklumkan yang kes telah dianggap selesai dan staf di kedai tersebut menjelaskan tiada barang pun yang hil4ng.

‘Kaklong am0k’ minta maaf, kedai jelaskan anak tak mencvri & tiada barang hiIang

Dalam pada itu, dia juga sempat memberikan amaran kepada mereka yang memuat naik kembali video amukannya di laman sosiaI supaya berhenti melakukan hal tersebut.

‘Kaklong’ dengan tegas menyatakan yang dia tidak akan teragak-agak mengambil tind4kan undang-undang jika masih ada netizen yang menyebarkan rakaman video semasa dia membuat live memarahi staf kedai serbaneka semalam.

‘Kaklong am0k’ minta maaf, kedai jelaskan anak tak mencvri & tiada barang hiIang

Terdahulu, video seorang wanita mengam0k kerana beng4ng anaknya ditud0h mencuri telah tuIar di media sosiaI. Mana tidaknya, cara dia ‘menyerang’ staf kedai tersebut begitu lantang sehingga tidak memberi ruang langsung kepada para pekerja memjelaskan haI sebenar.

Lebih membuatkan netizen meluat adalah tindakannya yang membuat live di Facebook terlebih dahulu sebelum mula memarahi staf di kedai itu disamping perilaku anaknya yang membuang-buang barang di kaunter kedai berkenaan.

Menjenguk ke facebook wanita tersebut, ramai netizen mula persoalkan berkenaan video lama yg tular. Dalam video, wanita itu nampak memarahi staff KFC.

Diketahui video di KFC itu mula tersebar di tiktok yang dimuatnaik oleh pemilik akaun tiktok bernama GGang.

 


Tidak pasti bila kejadian itu berlaku. Melalui info ramai yang bercakap ianya merupakan kejadian lama yg berlaku pada tahun 2020.

Sumber Tiktok Papa_.com

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama