Terk!ni, penggvnaan kat!l bagi kess kr!tikal C0vid19 di unit rawatan rapi (ICU) di KeIantan terus men!ngkat kepada 94 peratus berband!ng yang dilap0rkan semalam sebanyak 92 peratus.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sebanyak 36 katil diperuntukkan bagi pes4kit di ICU dan daripada jumlah itu 34 daripadanya sudah diisi.

Menurut lap0ran Berita Harian, Kelantan kekal mencatatkann peratusan tertinggi dengan penggunaan katil melebihi 113 peratus iaitu sebanyakk 439 katil diperuntukkan namun sudah menggunakan sebanyakk 494 katil.


Da1am pada itu, menervsi ciapan di laman Twitter, Mnteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut meluahkan kebimbangan beliau dengan peningkatan k3s ICU di negeri Kelantan.

Menurut Khairy, Kelantan merupakan negeri paling rendah mengambil d0s penggalak sehinggakan ICU di sana hampir penuh. Disebabkan ini, KJ telah menggunakan dialek Kelantan untuk meminta r4kyat di sana mengambil vksin.

Loloni Kelate paling rendah skali ambik b0oster, ambo rusing, lCU sana koho penuh. Ambo mitok sangat puok kita di Kelate pakat c0c0k vksLn & b00ster.

 

Meninjau diruangan balas, ciapan tersebut turut mencuit hati netizen dan terhibur dengan dialek yang digunakan KJ.

“Gano tu keno kecek kelate baru nak pahe ko,” tulis seorang pengguna Twitter.

“Hak dok ambik b00ster mano ado main Twitter KJ weh,” tulis seorang lagi netizen.


Sumber : beautifulnara.com

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama