Lumrah hidup berjiran, perlu tahu batas, adab dan tolak ansur barulah hidup ini lebih rasa tenang dan harmoni.

Apatah lagi andai tinggal di dalam kawasan perumahan yang padat, sah-sah bukan jiran yang tinggal di kiri dan kanan rumah sahaja perlu disantuni. Bahkan ada juga jiran yang tinggal di rumah atas dan jiran rumah bawah, itu jika tinggal di rumah jenis tinggi seperti flat, apartment dan sebagainya.

Disebabkan tidak cakna dengan adab berjiran, sering kali juga kita lihat ada sahaja masalah dihadapi dalam kejiranan. Lebih-lebih lagi dalam hal parking kenderaan, walau nampak simple tapi kesannya boleh buat orang marah dan hilang sabar.

Bila Geram Dengan Perangai Jiran

Terbaru di TikTok, seorang wanita bernama Nur Farhana telah berkongsi [Video] tentang perangai salah seorang jiranya yang sering sahaja meletakkan kenderaan di hadapan pagar rumahnya.
Tindakan tersebut menyukarkannya untuk keluar masuk dan gara-gara telah ditegur berkali-kali namun jiran sengaja buat-buat tak faham, akhirnya si suaminya nekad meletakkan iklan jual kereta d atas kenderaan tersebut.
Kereta Tak Jadi Jual

Melihat tindakan tersebut, akhirnya barulah jiran tersebut mengalihkan kenderaannya dan tidak lagi bertindak meletakkan kenderaan sesuka hati di kawasan rumah orang lain.
Farhana juga ada menjelaskan, kalau boleh dia tidak mahu bergaduh dengan individu tersebut. Cuma lakukan perkara tersebut agar kejadian itu tidak berulang lagi dan dapatlah dijadikan pengajaran.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut terpanggil untuk berkongsi pengalaman yang hampir sama. Bahkan tidak kurang kurang juga ingin mempraktikkan idea Farhana bagi memberi faham kepada jiran yang tiada common sense berkaitan masalah parking tersebut.
@queen_mekarsari88 bila mai pala gila @saudagar868 adoiii peningggggg #fyp #habuannnlaaaaa #peningggggg ♬ Pamela - Bots🇵🇭

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama