Sekirranya kerajaan t!dak melakksanakan subsidi iaitu mena!kkan harga kepada 40 seh!ngga 42 sen seb!ji, pengeIuarran telurr akan terus terjejas seh!ngga tiga juta biji sehari, termasuklah pada Ramadan depan,” dakwa Timbalan Persekutuan Persatuan-Persatuan Penternak Malaysia (FLFAM), Lee Yoon Yeau.

Yoon Yeau berkata, pengurangan sehingga 10 peratus itu berpunca daripada peningkatan kos termasuk pembelian dedak import yang tidak seimbang dengan harga pasaran sebiji teIurr di bawah kawalan Skim Harga Maksimum Keluaraga Malaysia (SHMKM).

Menjelaskan dengan lebih terperinci, beliau berkata, secara purata negara memerlukan antara 30 hingga 31 juta biji telurr sehari yang dikeluarkan oleh 1,500 penternak.

“Kekurangan bekalan itu juga disebabkan jumlah ayam telurr di Iadang menurun kerana terpaksa dijual lebih awal bagi mengurangkan kos dedak. Selain itu, kita juga telah mengurangkan kemasukan anak ayam sehingga 20 peratus,” ujar beliau.

Naikkan harga telurr atau telurr akan tiada di bulan Ramadhan. “Disebabkan itu, dalam tempoh beberapa buIan, kita boleh nampak trend kekurangan bekalan telurr ayam dalam pasaran,” kata Timbalan Persekutuan Persatuan-persatuan Penternak Malaysia itu.

Pada 31 Januari lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan, harga telurr ayam semua gred kekal seperti harga SHMKM semasa.

Di bawah SHMKM, harga runcit sebiji telurr ayam di Semenanjung adalah 44 sen (Gred A), 42 sen (Gred B) dan 40 sen (Gred C) manakala harga di Sabah, Sarawak dan Labuan pula bergantung kepada kawasan.

Pelaksanaan kedua-dua harga itu berkuat kuasa bermula 05 Februari hingga 05 Jun 2022 – SeIayangpandang net

Sumber: rentas.asia

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama