Sebagai umat IsIam telah menjadi tanggungjawab kita dalam menguruskan jen4zah saudara seagama.

Oleh itu, Skuad Pengurusan Jen4zah-SPJ Malaysia telah menjalankan Fardu Kifayah tersebut demi membantu mereka yang memerlukan.

Kec3wa dikutuk kerana berambut panjang

Menurut Pihak Pengurusan Jen4zah-SPJ Malaysia, mereka meIuahkan sedikit rasa kec3wa kerana ada yang mempertikaikan tentang penampiIan ahli skuad mereka yang terlihat kurang ‘Islamik’.

Walaubagaimanapun, disebalik penampilannya yang berambut panjang, ahli skuad tersebut adalah jurumandi jen4zah.Juga merupakan se0rang Al-Hafiz

Menurut pengendali Facebook SPJ lagi, mereka sengaja mengetengahkan ahli skuad berpenampilan seperti ini.

Dia merupakan se0rang Al-Hafiz yang pernah menuntut di Yaman dan sedang berkhidmat di salah sebuah m4drasah di Kuala Lumpur.

Hanya disebabkan penampilannya yang berambut panjang, pemuda yang bernama Nsrul Chan itu telah dicemuh oleh sesetengah pihak tanpa mengetahui latar belakangnya.Suci dalam debu

“Ada satu pihak yang tidak berpuas hati dengan ahli skuad kami ini. Kesalahannya di mata mereka adalah kerana dia berambut panjang dan tidak memakai s0ngkok atau kopiah seperti mereka”.

“Katanya penampilannya langsung tidak menunjukkan imej sebagai se0rang juru mandi jen4zah”.“Mungkin bagi mereka penampilan se0rang juru mandi jen4zah haruslah berserban dan berjubah sepanjang masa, atau bers0ngkok dan berbaju batik seperti se0rang tokoh korp0rat Iagaknya”.

Usah terpedaya tuan-tuan

“Hari ini ramai yang berwajah suci tapi dalamannya berdebu. Kadang luarannya nampak warak, rupanya dialah pemb0hong, pembelit dan penipu”.

“Ada juga yang berk0piah atau bers0ngkok sentiasa di kepala, rupanya kaki perempuan dan pengikis harta si isteri”.“Kalau begini gayanya, lebih baik mereka yang nampak j4hat wajahnya, rambut panjang berjela, muka bengis sentiasa. Tapi dalamannya punya hati yang tuIus dan ilmu yang penuh di dada”.

Dicemuh hanya kerana penampiIannya

“Saya sengaja ketengahkan ahli skuad kami yang berambut panjang ini. Sebab hari ini dia dicemuh kerana penampiIannya tidak sesuai sebagai se0rang tukang mandi jen4zah menurut mereka yang berwajah suci”.

“Sebenarnya siapa pun kita, yang berhak menilai hanyalah Allah. Begitu ramai 0rang yang bermasalah dan dipandang se0lah ahli ner4ka tetapi sangat berusaha untuk menjadi ahli syurga”.

“Begitu ramai juga ahli syurga kon0nnya tapi hakik4tnya talam dua muka. Kesudahannya keIak hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui”.

Si rambut panjang ini se0rang pemuda bakaI bergeIar Al Hafiz

“Si rambut panjang ini se0rang pemuda bakal bergeIar ‘Al-Hafiz’. Dia pernah menuntut di Yaman. Sekarang berkhidmat di sebuah madrasah di Kuala Lumpur. Namanya Nsrul Chan”.

“0leh kerana gemar berambut panjang, insan ini dice muh oleh mereka yang berwajah suci dalam debu”.

“Ramai ahli skuad kami yang bukan berlatar belakangkan lulusan agama, namun mereka sentiasa mengejar pahaIa berkebajikan”.

Kerana mereka tahu s0al haIal dan h4ram

“Mereka tidak pernah menipu status diri mereka. Tidak pernah maIu meng4ku pekerjaan sebenar mereka”.

“Tidak pernah curang dengan pasangan mereka. Tidak pernah mengambil harta yang bukan hak mereka. Kerana mereka tahu tentang s0al haIal dan h4ram”.

“Rakan gabungan NGO kami pun bekas kepala yang nakaI juga. Misalnya Unit Khas Van Jen4zah. Siapa yang tak kenal g4ngster Klang ni”.

Mereka mencari keredhaan Ilahi

“Tapi mereka boleh berpatah kembali untuk mencari keredhaan Illahi. Walaupun teruk dikec4m masyarakat kerana penampilan mereka, sekurangnya mereka mempunyai hati yang tulus untuk mengubah diri”.

“Siapa kita untuk menghukum mereka? Sedarlah betapa ramai para pend0sa yang akhirnya layak ke Syurga Allah kerana taubat mereka”.“Berapa ramai juga ahli ibadat yang tersungkur ke lembah neraka kerana masalah hatinya. Allah Maha Mengetahui”.

Lahirkan goIongan boleh berkhidmat tanpa mengira Iatar belakang

“Ini adalah satu tuntutan fardhu kifayah. Tujuan saya menubuhkan skuad ini adalah bagi melahirkan seramai mungkin gol0ngan yang b0leh berkhidmat untuk masyarakat tanpa mengira Iatar belakang mereka”.

“Pun demikian ada juga yang menjadikan Iandasan ini bagi mengaut keuntungan duniawi yang cuma sementara”.

“Sedarlah terkadang rezeki yang kita terima itu bukanlah rezeki sebenar. Bimbang ia adalah satu hukuman dari Allah berbentuk istidraj”.

Pesanan buat semua

Oleh itu, pengendali cuba menjernihkan keadaan dengan menanyakan sama ada satu masalah andai mengajak 0rang yang pernah ‘nak4l’ berbuat kebaikan setelah mereka insaf.

Malah, dia juga meningg4lkan sedikit pesanan supaya tidak menghukum 0rang lain sesuka hati kerana kita tidak tahu masa depan sese0rang itu seperti mana.

Ramai hanya pandang pada luaran

Rata-rata warganet turut meninggalkan k0men diruangan Facebook sumber dengan menyertakan kata-kata semangat agar SPJ tidak termakan dengan kec4man neg4tif.

Semoga skuad mereka terus menabur bakti kepada masyarakat dan diharap orang ramai dapat mengambil iktibar dari perkongsian ini.

Sumber : detikkiniviral

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama