TIPS BELAJAR 1 BAB SEHARI


Sebelum itu kita mulakan dengan membuat satu perancangan pembelajaran. Sekiranya korang nak study/belajar mengenai bab 1, ketahui tajuk bab berkaitan apa dan tajuk apa yang perlu dilmulai terlebih dahulu jika Bab 6 tentang sejarah. 


korang semak terlebih dahulu ada berapa helai muka surat secara totalnya dalam sesuatu bab pembelajaran tersebut. Dan katakan bab itu menpunyai 25 muka surat. 


Tips Belajar Satu Bab Sehari


Tips belajar sekolah

Jadi dari segi penelitian dan perancangan awal dalam memulakan pembelajaran korang, apa seterusnya yang perlu korang lakukan dengan membahagikan kesemua 25 muka surat itu kepada 3 waktu yang berlainan masa contohnya :


Jadikan tiga waktu belajar

  • Pagi [9.00-10.30AM] ambil masa untuk proses pembelajaran untuk 7 muka surat M/S

  • Malam [9.00-11.00AM] habiskan keseluruhan muka surat yang berbaki 9 muka surat M/S


Bagaimana bila berada di waktu sekolah, ada sesetengah pelajar agak menjadi masalah dan susah untuk menghabiskan 1 bab dalam satu satu masa dalam sehari. Dengan apa cara sekalipun korang kena usaha dan kerah tenaga itu dengan lebih sikit.


Ambil masa belajar

Apa yang perlu korang buat terutama pada belajar ambil sedikit masa sebelum pergi ke sekolah, ambil masa terluang untuk study seperti waktu rehat atau semasa waktu balik habis waktu sekolah cuba manfaatkan waktu petang itu ambillah masa dalam 1 jam diantata [5.00-6.00PM] untuk mengulang kaji pelajaran

Sudah baca? Tips komunikasi yang paling berkesan


Lengkap bahan pembelajaran

Pastikan semasa korang belajar tu, semua alatan berkaitan study telah sedia ada diatas meja tempat korang study, Elakkan dari kerap bergerak pergi ke meja lain atau ke almari atau rak buku untuk mengambil buku atau juga kerap mengambil alatan bahan pembelajaran dari itu pastikan segala bahan pembelajaran telah cukup lengkap diatas meja korang.


Tips belajar di rumah

Tips terbaik belajar di rumah, bila korang dah susun segala benda keperluan tu, bila korang duduk di meja belajar tu, korang akan tahu apa benda serta perkara pertama yang korang akan buat. Korang boleh buat nota dahulu atau korang nak mulakan dengan menghafal, Jadi korang tidak membuang masa seperti berkhayal dan rasa kosong tidak tahu nak mula dimana, sebab itu perlu ade bahan pembelajaran diatas meja study.


Tips belajar online youtube

Jika korang belajar dengan melayari internet terutamanya korang yang banyak membuat rujukan serta belajar YouTube, pastikan korang dah prepare awal dan dah tahu siap-siap video apa yang nak korang study. Jangan  amalkan kerap menukar video lain ke video lain sering tukar tukar video sebab mudah rasa bosan ketika cikgu sedang menerangkan subjek di video dan juga sebagainya. 


Sebaiknya setiap video yang dijadikan sebagai rujukan tengoklah sehingga habis bukannya hanya separuh jalan sahaja, jika korang amalkan budaya setengah jalan, Nanti korang akan rasa bosan nak belajar. Kerana korang tak dapat hasil dan jawapannya dari video itu.


Tips belajar yang betul

Apa teknik pembelajaran yang korang gunakan untuk belajar. Ada pelbagai jenis teknik mengikut pilihan serta cita rasa cara korang sendiri untuk mudah difahami, membaca, menghafal dan sebagainya Contohnya:

  • Buat nota (catitan)
  • Hafal maklumat yang penting
  • Buat latih tubi, ulang kaji & soalan
  • Latihan menjawab quiz secara dalam talian online


👉Kena ingat untuk meletakkan syarat : 

Jangan mengambil waktu belajar yang terlalu lama. Walaupun korang mengguna pomodoro technique sekalipun, tapi kalau dah belajar 2-3 jam direct terus ia tidak akan berkesan dalam pembelajaran hilangnya tumpuan serta fokus korang apa yang korang belajar kerana keletihan, kelesuan berfikir otak kita dapat memberi tumpuan yang baik tidak melebihi satu jam, so korang stop terus dan pergi rehat. 


Tanda yang tidak faham

Sebelum tidur tu eloklah korang bukak nota atau catitan yang korang buat tu dengan sepintas lalu mana mana 1 bab yang korang belajar dari sekolah atau di rumah. Refrest kembali dan tengok balik apa yang korang rasa kuarang faham. Mesti ada point point tertentu yang belum faham dengan sepenuhnya, bolehlah korang siap siap tandakan bulatkan apa yang korang tak faham tu supaya korang boleh tanya pada cikgu atau kawan.

Sudah baca? Anda stres panduan menangani stres

 

Galakkan untuk korang belajar seboleh-bolehnya ambil dua subjek dalam sehari. Contohnya korang pilih 1 bab Matematik & satu lagi bab sejarah. Bagi Setiap subjek Bab itu korang belajar dalam setengah hari je (half) dalam 1 hari. 


Semoga perkongsian tips belajar dapat membantu korang bertapa pentingnya masa dalam untuk dimanfaatkan bagi pelajar sekolah terutamanya

Sudah baca? Tips belajar menghafal pukul 4 pagi

Sumber : telegram @studytips_spm

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama

Translate