Kemahiran berkomunikasi dengan berkesan ianya tidak akan berlaku dengan tempoh yang singkat dalam masa sehari, ianya juga salah satu kemahiran yang perlu dipelajari dan perlunya individu itu melatih diri menguasai dengan baik.


Tips belajar komunikasi sangat disarankan bagi setiap individu dalam kehidupan bagaimana untuk berhadapan dengan sesebuah komuniti masyarakat di luar sana seperti dalam urusan pekerjaan, melanjutkan pengajian pendidikan, kehidupan pasangan rumah tangga, perniagaan dan sebagainya.

Tips Komunikasi Yang Paling Berkesan

Tips komunikasi yang baik

Diantara kepentingan komunikasi adalah tips membangunkan komunikasi yang efektif seperti berikut : 

  • Mendapat info serta maklumat yang sahih tepat dengan sejelas mungkin
  • Mengelak diri dari terjadinya salah faham atau tidak kesefahaman
  • Melancarkan dan memudahkan kerja

Bagaimana tips komunikasi yang baik adalah


Pendengar yang baik


Korang kena banyak mendengar dari pihak lain berbanding banyak berkata bagi pihak untuk diri anda sendiri.

Beri tumpuan mendengar dengan bersungguh-sungguh, dan setiasa peka dengan keadaan mereka dan memberikan maklum balas terhadap apa yang sedang disampaikan dan dibincangkan dalam sesuatu perkara


Menjelaskan dan merumuskan

Bagi memastikan korang memahami dengan jelas ape yang dimaklumkan, sebaiknya korang menyatakan semula apa yangdimaklumkan dalam bentuk ringkasan untuk memastikan maklumat yang difahami itu sama dengan yang diberikan.Peka komunikasi lisan 


Memberi perhatian terhadap signal bukan lisan iaitu postur badan, nada suara, pandangan mata, ekspresi muka, serta kedudukan tangan dan kaki mereka.


Menjadi empati 

Sebaiknya dalam komunikasi korang memjadi seorang individu yang lebih berempati. Berempati bermaksud keupayaan untuk memahami dan perspektif individu yang berkongsi isu tersebut.


Bertanyakan soalan

Semasa di dalam proses perbincangan sedang berlangsung, dumana sangat digalakkan untuk korang bertanyakan soalan, ada adalah penting kerana bertanyakan soalan akan menonjolkan diri kita kepada mereka yang kita ada minat dengan pembual dan juga dalam topik yang sedang dibincangkan.


Mewujudkan kepercayaan 


Kepercayaan yang terbentuk semasa berkomunikasi semasa memudahkan penyampaian maklumat berjalan dengan baik peranan diri anda ialah mempamerkan diri supaya lebih dipercayai oleh orang lain dan juga masyarakat di luar sana yang lebih terbuka.


Jelas dan padat 


Menyampai maklumat dengan cara ringkas, jelas dan padat 

Semoga perkongsian ini memberi tips yang sangat bermanfaat buat korang semua harap tips komunikasi ini berkesan untuk diamalkan serta dipratikkan dengan lebih baik lagi..jika ada tips-tips lain yang boleh dikongsikan bersama bolehlah share ke ruang komen dibawah untuk tatapan semua.

Sekian terima kasih jangan lupa like dan share..terima kasih kerana sudi membaca.


Sudah baca?Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama