Cara untuk kawal nafsu makan

Dengan cara inilah yang dapat membantu dalam mengawal budaya makan yang keterlaluan, sekiranya kita tidak dapat mengawal pemakanan harian kita setiap hari dengan mengamalkan kekerapan makan setiap 3 hingga 4 jam kita tidak akan memberi peluang untuk merasa lapar.

Tips Kawal Nafsu Makan Setiap Hari

Sudah baca? Masalah kesihatan tabiat makanan tidak sihat


Makanan karbo kompleks

Memastikan karbohidrat kompleks dijadikan rutin pemakanan diet untuk harian korang, 

  • Ianya membekalkan sumber daya tenaga yang beroperasi meresap secara perlahan-lahan untuk dirembeskan ia juga akan berlaku dengan secara konsisten untuk memproses karbo kompleks kepada gula juga memerlukan masa serta tempoh yang lama.
  • Tetapi perlu diingat pengambilan roti jenis gandum perlu dimakan secara berkala atau dikurangkan amalannya kerana mengandungi kalori yang sangat tinggi berbanding roti putih sebagai yang disyorkan.

Kawal nafsu makan


Makan karbohidrat

- Kentang
- Beras merah
- Pasta gandum
- Roti gamdum
- Buah-buahan
- Oatmel


Minum air putih setiap hari

Amalan serta tabiat meminum air kosong /putih dapat mengurangkan nafsu makan serta keinginan terhadap makanan dan minuman yang manis berasaskan gula. 


Air kosong yang kita amalkan tidak mengandungi gula untuk diminu pada setiap hari ianya tidak kan memberi apa-apa kesan sampingan dan juga penambahan berat badan.

Sudah baca? Makanan paling tinggi kandungan garam


Makan dibawa pulang

Seringkali kita menghadiri ke majlis-majlis kahwin atau jamuan makan ditempat kerja dan sebagainya pasti ada juadah makanan ringan seperti kuih muih juga di selang-seli dengan makanan manisan seperti cupcake, cokelat, gula dan bermacam lagi.


Hindarkan dari membawanya pulang ke rumah untuk mengelakkan kita dari tertewas untuk memakannya di rumah hidangan tersebut mengandungi paras gula yang tinggi perlu kita mencegahnya.


Buah membantu diet

Kandungan manisan dari gula sangat berbeza dari segi prosesnya dari manis oleh buah-buahan ini kerana buah mempunyai serat dari dan gula yang menyerap perlahan perlu waktu.


Apa kelebihan insulin

Elakkan gula di proses seperti gula-gula, bertih jagung dan banyak lagi kerana ia akan tingkatkan kadar kandungan gula dalam darah (termasuk insulin). Ini akan meningkatkan keinginan dan selera makan. Kerana gula insulin saling berkaitan dan berhubung antara satu sama lain. 


Membolehkan terus memakan manis-manisan, keropok boleh menjadi penganti untuk mengelak perut berasa kenyang.


Semoga dengan tips ini dapat mengawal nafsu makan buat korang semua di samping mengamalkan pemakanan yang lebih sihat. Insya Allah.

Sudah baca? Khasiat batang saderi dan epal hijau

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama