Mengatasi kulit kering 


Pernah ke korang mengalami masalah kulit kering seperti mengelupas makin banyak apabila digaru lagi-lagi bila koorang masuk ke bilik yang berhawa dingin nampak kulit tu jelas macam terbakar terutamanya pada wajah/muka sangatlah sensitif bagi kaum wanita dan beberapa tempat serta permukaan kulit di tangan, badan, kaki dan lain-lain tempat yang berkaitan masalah kekeringan dipermukaan kulit.


Masalah kulit kering dan bersisik

Berlakunya kulit kering adalah masalah yang terjadi dimana apabila permukaan lapisan kulit kita yang paling atas (epidermis) yang tidak mendapat kelembapan yang secukupnya dan akibatnya kulit akan terlihat seperti bersisik, mengelupas seperti terbakar hingga pecah-pecah kecil seperti keretakan kulit, dalam istilah 'medis', masalah kulit kering juga dalam perubatan sains dikenali sebagai xerosis.

Cara Mengatasi Masalah Kulit Yang Kering

Sudah baca? Kesalahan pakai serum bagi wanita


Jangan terlalu sering cuci muka 

Selain dari itu juga, biasakan untuk gunakan air pada suhu yang sejuk atau air suhu pada  suam-suam kuku sahaja saat korang mencuci muka dimana ianya dapat mengelakkan kulit korang 'terhidrasi'. Mengunakan air panas pada permukaan kulit mampu menghilangkan minyak semulajadi terutamanya pada kulit wajah yang berfungsi menjaga kelembapan kulit dan kulit tidak terhidrasi dengan baik dan mengelak terjadinya kulit kering.

Cara Mengatasi Masalah Kulit Yang Kering

Jangan cuci muka pakai sabun yang beri kesan sampingan

Terlalu banyak produk serta jenis sabun yang terdapat dipasaran korang pilih sabun pencuci muka yang mengandungi bahan diperbuat dari bahan-bahan semula jadi dari tumbuh-tumbuhan serta bahan yang diyakini tidak mendatangkan kesan sampingan yang digunakan tanpa was-was.


Elakkan dari pengunaan sabun cuci muka yang mengandungi bahan bahan kimia yang keterlaluan, keras serta mengandungi cecair alkohol, alpha hydroxy acid (AHA), zat pewangi dan juga kandungan retinoid.


Guna pelembab wajah

Pengunaan pelembab sangat penting yang orang patut tidak diabaikan kerana bertujuan untuk meningkatkan kadar air dalam kulit sehingga kadar cecair kelembapan dalam kulit pada tahap yang cukup dan terpelihara.

Apakah kandungan serta bahan yang paling disyorkan dalam mencari pelembab kulit yang mempunyai kandungan bahan yang perlu korang ketahui seperti : 

1. Hyaluronic acid

2. Lactic acid

3. Ceramide

4. Gliserin

5. Lanolin

6. Minyak Mineral

7. Petroleum

8. Shea butter

9. jojoba oil / dimethicone

Antara produk pelembab moisturizing cream yang diyakini terbaik dan berkesan Nivea soft, Cetaphil, CeraVe, Safi, St.Ives korang boleh untuk mencubanya.


Manfaat minum air putih yang cukup

Sering kali kita mendengar perlunya minum air yang secukupnya mampu membantu kulit terhidrasi menjadi lebih lembap, dan bukan itu sahaja kepentingan meminum air oosong dengan kadar yang cukup juga berfungsi untuk sel, tisu dan juga organ didalam tubuh untuk mengekal suhu badan normal, melincirkan sendi serta melindungi tisu sensitif daripada itu korang disarankan untuk meminum air kosong 8 gelas air putih (2.5 liter) pada setiap hari.

Sudah baca? 

1. Batang saderi dan epal hijau

2. Makanan penambah darah untuk ibu hamil

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama