Gambaran Neraka Di Gurun Darwaza Turkmenistan

Gurun Darwaza sebuah kawasan telaga minyak petrokimia terletak di negara Turkmenistan yang telah ditemui oleh sekumpulan jurutera dalam destinasi penerokaan galian bahan mentah pada tahun 1971 dimana sekumpulan jurutera telah mengesan terdapatnya simpanan gas asli yang mengandungi bahan kerana.


Berlakunya gelongsoran iaitu pergerakan lapisan kerak bumi disekitar kawasan tersebut sewaktu aktiviti pengalian sedang giat dijalankan dan mengakibatkan berlakunya keruntuhan tanah yang membentuk bulatan seperti kawah yang besar serta terdapatnya pelepasan gas metana yang keluar dari kawah itu sejurus berlakunya keruntuhan tanah.


Pelepasan oleh gas metana dikawasan itu tampa kawalan dan berterusan boleh mengundang bahaya disekitar kawasan terdekat gurun tersebut, dimana sekumpulan jurutera cari gali telaga telah membuat keputusan untuk membakar bahan gas metana itu dan kesannya kawah itu terbakar dan terus menyala hingga ke hari ini.

Neraka Sejak Tahun 1971
Api kawah terus menyala
Sehigga kini

Telah menjadi viral kepada penduduk luar serta menarik minat pelancong  luar


Sejak pembakaran api daripada bahan gas metana dikawasan itu ianya telah memberi tarikan kepada penduduk di sekitar kawasan terdekat dan datang berkunjung ke tempat itu kerana terdapat keunikan nyalaan api yang terdapat di dalam pembakaran dalam kawah itu. Kawasan ini juga telah bertukar menjadi sebagai asset destinasi Pelancongan dunia extrem paling bernilai. 


Untuk korang yang rasa tertarik untuk datang dan melihat sendiri, tiada pengangkutan untuk ke tempat itu terdapat juga pengangkutan awam seperti bas yang menuju dari daerah Ashgabat ke Dashogas yang Akan melalui kawasan itu. So korang boleh dapatkan transport tourism dan kenderaan pelancong yangg disediakan,sekiranya korang sampai di Lapangan terbang antarabangsa Ashgabat,Turkmenistan.


Door to Hell atau 'Pintu Neraka' nama yang telah senonim digelar oleh masyarakat setempat.

Gurun Karakum sehingga ke hari ini Tahun 2020 kawah itu masih terus menyala dengan kedalaman sedalam 30 meter dan lebar sepanjang 69 meter. Gas metana tidak mengandungi racun tapi memberi kesan kepada haiwan yang mati akibat terhidu metana.Api neraka kawah Turkmesnistan

Baca Juga? Pahala sebanyak bintang di langit

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama