Baca Juga : Terkini Permohonan Baru Rumah Mesra Rakyat RMR

Berkerja sendiri boleh buka akaun KWSP - Sudah pasti ramai diantara rakyat malaysia  yang berkerja sendiri dan ramai yang keluh dan kesah kerana tidak boleh mencarum wang ke KWSP, Ada ramai diluar sana bila dah berkerja sendiri pendapatan serta hasil kadangkala tidak menentu kerana bergantung kepada keuntungan yang diperoleh. Sebenarnya anda boleh menjadi ahli KWSP dan boleh mencarum wang secara sukarela ke akaun KWSP melalui i-Saraan skim caruman pilihan sendiri dan juga boleh caruman sebagai penambah Simpanan.juga dapat menikmati insentif persaraan bagi anda yang berkerja sendiri.

Caruman oleh KWSP tidak hanya dihadkan kepada golongan individu yang berkerja 

Mereka juga diwajibkan dimana ianya telah dikuatkuasa dibawah akta KWSP 1991 sahaja, bagi penyertaan sukarela daripada mereka yang tidak tertakluk dibawah undang-undang KWSP adalah sangat sarankan oleh kerajaan. Ianya satu kelebihan bagi anda di masa hadapan untuk memiliki simpanan di hari tua.

Kepada individu yang berkerja sendiri, Suri rumah dan tiada pendapatan tetap dimana sumbangan sebanyak 15% ( jumlah maksimum sebanyak RM250/setahun) dimana ianya telah dikuatkuasa tempoh hari bermula 1 January 2018 Pada caruman anda. Saranan kerajaan untuk memulihkan ekonomi telah diumumkan tempoh hari oleh perdana menteri malaysia sebanyak RM50 juta geran padanan untuk ekonomi telah diluluskan. 

Buka akaun KWSP dengan i-Saraan

Sedikit perkongsian untuk korang semua langkah-langkah untuk memohon cara untuk membuat bayaran caruman dan cara daftar i-Saraan KWSP.

Antara golongan yang layak untuk mencarum dalam caruman sukarela sebagai ahli di bawah akta KWSP 1991, adalah seperti berikut :

  • Pembantu rumah atau orang gaji yang digajikan oleh tuan rumah itu sendiri
  • pemilik tinggal atau rakan kongsi yang tidak bergaji, juga kepada pekerja berpencen dan mereka yang bukan majikan atau bukan pekerja seperti yang telah di ditetapkan di dalam akta KWSP 1991
  • Pekerja warganegara Malaysia yang telah mengeluarkan semua simpanan mereka dibawah skim pengeluaran dengan alasan meninggalkan negara dan telah kembali dan berkerja semula di Malaysia.

Baca Juga : Tanggapan Salah Mengenai Bantuan Bayaran Balik Bersasar - Bank Negara Malaysia BNM

SYARAT KELAYAKAN MEMOHON i-Saraan

Syarat kelayakan untuk memohon caruman dengan pilihan secara individu sendiri

  • Anda mestilah dari warganegara Malaysia
  • Anda mestilah ahli Yang telah berdaftar dengan KWSP ( sekiranya belum pernah mendaftar ) sila daftar di kaunter KWSP  Yang terdekat dengan mengunakan Mykad atau Mel mengemukakan borang KWSP 3 Dan juga salinan kad pengenalan
PERLU TAHU MEMBUAT BAYARAN i-Saraan

Membuat caruman Dengan pilihan sendiri terdapat 3 Cara seperti :

1. Borang bayaran caruman pilihan sendiri iaitu borang KWSP 6A (1)

2.  Borang KWSP 6A (1) boleh didapati Di kaunter KWSP atau boleh dimuat turun DI SINI 

4. Pembayaran caruman pilihan sendiri juga boleh dibuat melalui perbankan internet, tunai, bank atau cek

PERBANKAN INTERNET BANK TERSEDIA
  • Pemindahan wang boleh dibuat secara elektronik CIMB, RHB Bank, Bank Muamalat, Public Bank Dan Maybank

KAUNTER EJEN BANK 
  • Bayarantunai cek tersedia seperti RHB Bank, Public Bank, Maybank & BSN

KAUNTER KWSP 
  • Bayaran secara tunai ( maksimum pembayaran sebanyak RM500/cek disemua kaunter KWSP ibu Negeri seluruh Malaysia

PERINGATAN :

Untuk pembayaran pastikan Bayaran dibuat kepada KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA KWSP . Sekiranya membuat Bayaran melalui cek, bank draf atau cara kiriman wang. Penting pastikan nombor rujukan ahli dan bulan caruman dicatatkan di bahagian belakang bil. atau resit bayaran anda.

Tiada minimum caruman pembayaran ke KWSP

Bayaran maksimum adalah sebanyak RM60,000 setahun untuk semua caruman sukarela, ( caruman pilihan sendiri, i-Suri, i-Saraan, Caruman Simpanan tambahan)

Kepada ahli Yang telah memilih untuk mencarum KWSP secara sukarela ahli akan menerima kesemua faedah yang diterapkan di bawah akta KWSP tertakluk kepada terms dan syarat yang telah ditetapkan. 

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kelayakan sila layari laman web KWSP seperti Di Bawah :


Semoga perkongsian mengenai panduan buka akaun KWSP bagi yang berkerja sendiri sebagai pencarum KWSP ini serba sedikit dapat membantu korang yang masih tidak tahu mengenai maklumat terkini dan cara untuk menguruskan, jangan lupa kongsikan pada rakan yang lain..terima kasih semua.

i-Saraan Dan i-Suri KWSP
Berkerja sendiri i-Saraan dan i-Suri

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama