Resepi cookies, kepada korang yang boleh dikatakan peminat tegar cookies. ada diantara korang teringin nak cuba buat sendiri, mesti korang pernah cuba di rumah kadang rasa macam tak kena, rasa macam tak menjadi. Apa agaknya yang kurang ye? So disini saya nak kongsikan beberapa teknik serta adunan yang betul untuk korang pelajari. 

Trend sekarang yang agak famous dan trending dengan cookies yang rasa ranggup, jom saya nak kongsi sedikit resepi yang agak simple2 je kalau nak buat resepi cookies ni sebenarnya simple je, saya dapat resepi ni dari seorang kenalan rapat saya di tempat kerja saya, kebetulan selisih sewaktu makan di cafe dia ada bawak satu balang dia suruh saya rasa urmmp memang sedap.. rasa nak lagi..dan nak lagi...hehehe terbaik nice...kenalan saya ni pun tidak kedekut ilmu bila saya bertanyakan macam mana nak buat sendiri? ade resepi?..dgn spontan dia berkata buat sendiri wow..so ini resepi cookies yang dikongsikan. Thanks sebab share resepi ni.


Ok untuk bahan resepi cookies ni kuantiti di bawah nanti yang saya kongsikan pada korang boleh dapat 4 bekas ye banyak tu hasil...rasa agak puas hati lah kan. Ok boleh lah korang semua share pada kenalan korang dan jiran2 sebelah rumah tu.

Sudah baca? Resepi kek lembut dan sedap sponge milk cocolates

OK CARA UNTUK MEMBUATNYA

Bahan-Bahanya korang sediakan seperti di bawah ni :

* 250 Gram Butter/Planta

* Satu 1/4 Cawan Brown Sugar

* Satu Sudu kecil Essence Vanilla

* Satu Biji Telor

* Dua 1/2 Cawan Tepung Gandum

* 1/2 Cawan Tepung Jagung

* Satu Sudu Kecil Baking Powder

* Sudu Kecil Soda Bikarbonat

* Enam Sudu Besar Minyak Masak

* Dua cawan coklat cip


Tekstur dry fruit, raisins cookies dan corn flakes cookies yang biasa kita dengar dan pelbagai lagi seperti Almond Nips / Almond Flakes - jika korang suke..mengikut cita rasa korang lah ok

Pembuatan cookies ni tengok juga dari jenis bahan dan brand lagi premium (jenis mahal) bahan yang digunakan..dan lagi bertambah sedap cookies korang.


Resepi Cookies
Resepi Cookies Paling Sedap

Masukkan butter/planta 250g kemudian brown sugar 1 1/4 Cawan, Essence vanilla 1 sudu kecil & telur sebiki kacau dengan perlahan sihingga sebati

Peringatan :
Ramai yang buat silap kat sini, jangan pakai mixer, pakai spatula/senduk/sudu je dah cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Untuk nak bagi bahan sebati je ok.

Resepi Cookies sedap
Tepung jagung

Ok seterusnya pada bekas yang sama tadi korang masukkan tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecil & minyak masak 6 sudu besar korang kacau lagi dan bagi sebati campuran tu

Ingat yer kacau hanya untuk bagi bahan bercampur rata, ok kalau dah sebati. Step sterusnya

Biskut sedap
Coklat Chip Cookies

Ok seterusnya bila semua bahan dah sebati korang masukkan 2 cawan chop chip, kacau perlahan ye.


Biskut ranggup
Tepung jagung

Kacau lagi sampai betul2 sebati gitu yer. Pastikan campuran sekata.

Cornflakes atau nestum

Kalau korang rasa nak tambah nips, flakes, cornflakes atau nestum korang boleh tambah ikut keinginan korang yer. Tapi jangan tambah semua korang asingkan sikit untuk tambah almond nips so dapatlah 2 jenis ok..kacau hingga sebati.

Masalah resepi
Adunan kacau sebati

Ok korang boleh lihat tengok adunan yang dah siap tu. Seterusnya masuk dalam fridge selama 30 minit..tutupkan sikit bekas tu yer takut tercampur air atau berbau pulak dengan bawang dll, lagi2 ada petai haha

Make sure pastikan adunan tu dapat keras sikit yer..kalau fridge tidak berape nak sejuk letak lama sikit yer.


Sapu tray dengan butter/planta, korang tak perlu susah payah letak baking paper sebagainya. cubit sikit seperti cebisan je dan susun ke dalam tray jarak-jarak lebih kurang setengah inci lah jarak dalam tray tu. Nanti bila time bakar dia akan berubah tekstur cair turun dengan sendiri. Korang Tengok gambar atas tu ye kalau boleh tiru macam yang sama ni .



Ok sebelum tu korang panaskan dahulu oven dengan kepanasan 150c' ye jangan kurang jangan lebih , gunakan kepanasan kedua belah bawah dan atas pada oven korang. Di syorkan korang Bakar selama 20 minit, tengok betul-betul pada adunan tu sebelum di dimasak.



Korang nampak tak tekstur cookies dia berubah dan dah mula mengembang terasa debab, ok biarkan je jangan sesekali buka oven tu untuk mengelakkan bantat ye.


Ok cookies korang dah siap
Ok korang hati2 yer masa keluarkan cookies dari oven tekstur cookies ni agak lembut sikit sensitif yer. Dah sejuk baru boleh sentuh cookies akan terasa crunchy. Boleh kalau korang nak rasmikan dengan gigitan pertama nyamm

Selamat mencuba jangan lupa share pada kenalan korang yer..so ape lagi pergilah cari bahan2 kita buat hari ni..

Maklum Balas

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Lebih baharu Lebih lama