Cara Daftar Paypal Dengan CIMB Bank







Cara daftar paypal malaysia

Paypal akaun digital pendaftaran mudah melalui atas talian Banyak Manfaat mengunakan Paypal



Disini saya nak berkongsi serba sedikit mengenai Paypal, apa itu paypal salah satu alat pembayaran secara digital yang digunakan untuk urusan jual dan beli dalam malaysia atau pun luar negara/internasional tanpa batasan, sistem transaksi yang digunakan oleh Paypal mengunakan elektronik dalam atas talian 100% 24 jam, dan korang tidak perlu lagi mengunakan buku bank atau kad ATM seperti biasanya.


Dalam pengoperasian Paypal juga tidak hanya berkerja kepada sesebuah negara sahaja, paypal digunakan secara global di Asia, Eropah dan Afrika serta disegenap pelusuk dunia tiada batasan atau had mengikut keperluan korang semua.


Sementara untuk transaksi penerimaan bayaran atau atau membuat bayaran ianya real on time,tidak perlu menunggu masa jam atau proses untuk beberapa hari atau proses dari mana-mana bank.


Paypal alternatif bayar USD

Banyak maafaatnya serta kegunaanya kalau korang mengunakan Paypal Zaman serba cangih kemudahan teknologi digital yang mana banyak tapak-tapak perniagaan jualan secara online seperti Ebay dan Amazon yang bukan jualan dari pasaran tempatan di mana pembelian dengan mengunakan mata wang asing seperi Dollar USD, transaksi yang melibatkan mata wang asing pengunaan Paypal alternatif untuk membuat pembayaran yang tepat.


Cara daftar paypal

Saya akan berikan panduan tutorial cara untuk daftar akaun Paypal dengan mengunakan kad debit CIMB Bank untuk lain-lain bank konsep pendaftaran tetap sama ok.


1. Ok korang buka web browser terpulang pada korang boleh mengunakan handphone atau komputer mengikut keselesaan korang yang pasti ada connection internet terlebih dahulu. Taip paypal di ruangan web browser klik search, kemudian pilih senarai yang atas sekali. Untuk lebih mudah taip paypal di search engine korang atau : 

Buka akaun paypal online sahaja


klik sini http://paypal.com


2. Pada laman yang tertera korang tekan butang Sign Up Now.


3. Seterusnya pada laman korang akan diberi 2 pilihan sama ada akaun peribadi atau akaun bisnes kemudian tekan butang Next.


4. Kemudian pada paparan seterusnya akan ada tertulis I'm an..pilih status korang dengan pembeli barangan secara online (individual Shopper) atau (individual Seller/freelancer) atau pilih kedua-kedua sekali, kalau korang rasa tak pasti boleh klik Im not sure.


Daftar paypal guna telefon

5. Kemudian korang tekan butang Next, pada ruangan yang seterusnya korang isi Email Address korang..pastikan email yang korang masukkan tu yang aktif yang biasa digunakan..kalau tiada email disarankan buat email gmail terlebih dahulu.


6. Untuk proses daftar akaun paypal korang yang seterusnya pada ruangan Mobile Number..isikan nombor telefon korang yang aktif dan boleh dihubungi.


7. Pada ruangan Given Name masukkan nama pangilan korang, nama samaran korang.


8. Pada ruangan Middle Name korang masukkan pula nama kedua korang nama bahagian tengah so nama koarang akan jadi 2 perkataan ok korang fahamkan.


9. Pada bahagian surname masukkan nama keluarga korang, contoh Given name masukkan nama korang sendiri pada bahagian surnama nama bapa korang seperti :- Given Name=Rizal dan Surname Ahmad so, akan jadi seperti ini Rizal Ahmad. Untuk ruangan Middle Name boleh diabaikan.


10. Pada ruangan seterusnya create your password masukkan password yang ingin korang gunakan pastikan password minimum 8 akasara dengan minimum satu nombor atau simbol.


11. Pada ruangan Confirm your password masukkan sekali lagi password yang korang baru ciptakan tadi pada akaun paypal korang.


12. Pergi ke bahagian bawah semak dan pastikan ada bendera yang tertera bendera kewarganegaraan korang.


13. Kemudian tekan butang Next..seterusnya Comfirm your Number korang akan menerima SMS dari paypal yang mengandungi enam digit nombor, kemudian korang masukkan nombor ke ruangan yang disediakan. Sekiranya korang tidak menerima SMS enam digit nombor korang tekan link send code again.


14. Paparan seterusnya ada beberapa ruang yang perlu korang isikan, pada ruang Nationality masukkan kewarganegaraan korang, Seterusnya ini bahagian penting korang perlu isi untuk daftar akaun paypal Malaysia.


15. Pada ruangan Identification Type..pilih jenis pengenalan yang korang nak gunakan korang oleh pilih nak guna National ID (kad pengenalan), driving lecense ID atau Passport Number ID.


16. Seterusnya pada ruang Document Number masukkan nombor pendaftaran tersebut, ok pada ruangan Address line 1 masukkan Alamat penuh surat menyurat sekiranya ruang tidak cukup boleh gunakan pada ruang address line 2. Masukkan poskod pada postal code alamat korang dengan betul, pada ruang city/town/locality masukkan alamat bandar korang kemudian state/federal territory masukkan negeri untuk alamat korang.


17. Ok seterusnya masukkan Date Of Birth dengan format bulan/tarikh/tahun masukkan tarikh lahir korang.


Sudah baca? Cara beli borong dari china dengan Taobao


Paypal one touch tanpa had

18. Pada Activate One Touch, korang pilih perkhidmatan One Touch atau tidak. One Touch membolehkan korang untuk terus mengunakan pada bila-bila masa setiap kali korang nak buat pembelian secara online, akaun paypal korang tidak akan terkeluar atau logout dengan sendiri, so korang tidak perlu mengunakan password setiap kali ingin membuat bayaran mengunakan paypal korang, kalau korang nak guna perkhidmatan ni korang tick sahaja pada kenyataan tu.


19. Dan seterusnya klik User Agreement dan Privacy Statement korang baca secara ringkas terma dan syarat sebagai penguna akaun paypal sekiranya korang setuju,klik tick pada kenyataan.


20. Seterusnya klik butang Agree And Create Account, dan Tahniah akaun korang dah berjaya di daftar.


21. Terakhir sekali klik Get Started untuk korang dah boleh mulakan untuk shopping secara online di luar negara tanpa batasan.


Terima duit paypal dengan kad Debit

OK KALAU KORANG NAK HANTAR & TERIMA DUIT PAYPAL GUNA KAD DEBIT ATAU KAD KREDIT , PASTIKAN KORANG DAH LENGKAP DAFTAR AKAUN PAYPAL SEPERTI DIATAS TERLEBIH DAHULU.

Antara bank lain cara daftar paypal guna maybank, bank islam :-

1.MAYBANK 

2.CIMB Bank

3.Bank Islam

itu sahaja perkongsian saya mengenai cara daftar paypal semoga panduan blog tutorial ini memberi manfaat buat korang semua..jangan lupa share pada rakan-rakan yang lain mungkin ada keperluan untuk meraka semua..tukaran pelbagai matawang paypal dalam urusan jual beli korang.


Baca juga? 



Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama