Allah sahaja yang dapat membalasnya hangat diperkatakan oleh netizen kepada Ebit..

begitulah nasib rakyat negeri selangor yang dihantui krisis gangguan bekalan air, boleh dikatakan ketiadaan air yang kerap terjadi oleh rakyat selangor masih tiada berpenghujungnya..

Menerusi perkongsian oleh sahabat di media sosial, dimana daerah batu caves turut mendapat perhatian daripada seorang pendakwah terkenal Ustaz Ebit Lew2 lori tangki air yang telah dibeli oleh Ustaz Ebit Lew untuk diagihkan kepada penduduk yang terjejas dengan ketiadaan bekalan air di wilayah Batu Caves selangor

Ustaz ebit lew
Sebuah lori tangki air baru tiba


" Saya telah membeli 2 lori besar air untuk diagihkan kepada penduduk selangor disitu. 

Bermula dari 10 malam kami telah keluar rumah urus sampai ke subuh dan sekarang masih lagi belum selesai mengagihkan air di area pinggiran Batu Caves itu luahan ustaz ebit lew sewaktu di temu bual oleh seorang sahabat kami ".


Ustaz ebit lew
Penduduk menunggu giliran
Mendapatkan air

Ebit lew sendiri telah menyatakan Bila saya tengok rumah saya sendiri tiada air. Saya cepat-cepat belikan air mineral untuk anak-anak. Saya fikir macam manalah orang diluar sana. Ya Allah. Sekali saya tengok orang beratur. Paling sayu melihat pakcik dan makcik tua-tua yang nak air. Ada yang saya minta pembantu saya turut serta untuk membantu angkatkan air .


Ebit lew
Ebit dibantu pembantunya
Mengisi air 

Ada adik dan anak-anak yang masih kecil yang kelihatan untuk datang ambil air. Untuk masak dan minum agaknya ini semua untuk meneruskan rutin harian mereka seperti biasa. Ya Allah. Bantulah semua negeri-negeri yang ada masalah air permudahkanlah ya Allah. Bukalah jalan buat kami semua.

Pohon doa yer. Ramai sangat yang minta tolong. Ada juga dari pusat dialisis dan klinik pun memerlukan bantuan air. InsyaAllah doakan semuanya dimudahkan urusan. Begitu ungkapan dari Ustaz Ebit Lew.

Ustaz Ebit Lew Beli 2 Lori Tangki Air

Gangguan bekalan air mentah tidak berjadual di Lembah Klang terutamanya selangor

Isu krisis masalah ketiadaan air bukanlah kali pertama telah berlaku pastinya mengundang pelbagai reaksi penduduk yang merasa marah dan kesal terpaksa berdepan pelbagai masalah dan faktor lain punca dengan ketiadaan air, rakyat juga berhadapan dengan keadaan dimana dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Yang telah dikuatkuasakan oleh kerajaan untuk langkah-langkah berjaga baru-baru ini.

Ustaz Ebit Lew Beli 2 Lori Tangki AirUstaz Ebit lew juga berkongsi bantuan serta gambar-gambar bersama penduduk tempatan menerusi telegram channel miliknya pada selasa lepas. Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) telah menjelaskan bahawa pencemaran sumber air mentah di Sungai Selangor kali ini telah menjejaskan 1,196,457 pemegang akaun Air penduduk Selangor yang membabitkan 1,292 kawasan sekitar Lembah Klang iaitu di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat. Yang berpunca dari pencemaran sumber air mentah yang dikesan jam 2 pagi, 19 Oktober penyebab terhentinya operasi loji rawatan air

Alhamdulillah syukur sangat-sangat....Semoga berlipat kali ganda pahala kpd beliau....aaminn...

Ya Allah ..mulia sungguh ustaz Ebit Lew ni...

Semoga ustaz dipermudahkan oleh Allah SWA ...Aamiin...

Ustaz Ebit Lew atau nama sebenarnya Ebit Irawan bin Ibrahim Lew atau Ebit Lew (lahir Lew Yun Pau; 21 Disember 1984) di Muadzam Shah Pahang Malaysi. Pendidikan Di Sebuah Universiti Putra Malaysia (UPM) beliau merupakan seorang pendakwah Islam Malaysia berbangsa Cina. Beliau juga terkenal dengan penampilan berjanggut, berkopiah dan berkurta serta pendekatannya menyantuni masyarakat susah, golongan terpinggir, remaja, dan golongan transgender. Beliau juga dikenali dengan seminar motivasi kekeluargaan miliknya, Keluarga Sunnah dan pemilik rangkaian pasar raya Elewsmart.

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama