Segmen blog tutorial ade masa untuk update blog petang ni, just simple-simple je untuk memenuhi masa-masa lapang yang ada ni..ada tips saya nak kongsikan pada korang semua cara bagaimana nak buat tajuk entry blog korang nampak frest, segar dan cute:) 

Untuk membuat seperti teks yang ade bayang-bayang teks dan nampak tulisan tu hidup "shadow" haha..sedap mata memandangkan. Ok korang mesti membayangkan macam mana rupa dan hasil, korang tengok bawah ni:


Shadow di tajuk entry blog


Ok korang lihat gambar atas tu lokasi tajuk entry yang akan di shadow hasilnya seperti di bawah ni :

Shadow di tajuk entry blog


Nampak tak teks tu ade bayang-bayang hitam comey tak..tu lah contoh yang akan jadi pada tajuk post korang nanti.


Ok jom kita mulakan first sekali korang masuk ke blogger akaun korang

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML > Tick Expant Widget Template

2. Cari Code di bawah ini , nak mudah tekan [CTRL+F] dan pastekan code dibawah dalam kotak Find..

.post h3 {

Sekiranya tak jumpa code pertama diatas tu korang boleh cuba code dibawah ni..setiap bawaan template ni ada yang tidak sama kadang ada yang berbeza-beza coding . Korang kena cuba cari code yang seakan sama atau function code yang lain tapi fungsi tetap sama..so kena rajin cuba 

h3.post-title {

3. Selepas tu korang copy code di bawah ni dan paste kan tepat dibawah salah satu code yang korang cari diatas tadi.


text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;

4. Kalau nak letak shadow di tajuk sidebar korang cari code dibawah ni:

h2 {

5. Kemudian pastekan code tadi dibawah h2 {

6. Kalau korang nak tukar warna shadow tukar je code  #FFFFFF untuk mencari warna code yang lain boleh dapatkan di sini KLIK CODE WARNA ni.

8. Kena Ingat pastikan sebelum korang publis setiap code yg korang letak tu korang pra tonton dahulu untuk mengelakkan error atau kesalahan pada coding template korang..sekiranya tiada error confirm korang boleh tekan button simpan / save template terus ok..dah siap

Taraaaa enjoy your cute entry ;) so senang je nak buat shadow di tajuk entry blog. so jangan lupa share kat mereka-mereka yang mencari tutorial blogging ni..jangan lupa korang tekan butang share dibawah..

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama