Segmen blog tutorial ,ade masa untuk update blog petang ni,just simple-simple je untuk memenuhi masa-masa lapang yang ada ni..ada tips saya nak kongsikan pada korang semua cara nak bagi tajuk entry korang nampak frest,segar dan cute:)haha..sedap mata memandangkan. Ok korang mesti membayangkan macam mana rupa dan hasil, korang tengok bawah ni:


Shadow Di Tajuk Blog

Ok korang lihat gambar atas tu lokasi tajuk entry yang akan di shadowkan hasilnya seperti di bawah ni :

Contoh shadow blogspot

Nampak tak teks tu ade bayang2 comey tak..tu lah contoh yang akan jadi pada tajuk post korang nanti.

Ok jom kita mulakan first sekali korang-

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML > Tick Expant Widget Template

2. Cari Code ini , nak mudah tekan CTRL F dan pastekan code dibawah dalam kotak Find..


.post h3 {

Sekiranya tak jumpa code pertama diatas tu korang boleh cuba code dibawah ni..setiap bawaan template ni kadang berbeza2 coding .

h3.post-title {

3. Selepas tu korang copy code di bawah ni dan paste kan tepat dibawah salah satu code yang korang cari diatas tadi.

text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;

4. Kalau nak letak shadow di tajuk sidebar korang cari code dibawah ni:

h2 {

5. Kemudian pastekan code tadi dibawah h2 {

6. Kalau korang nak tukar warna shadow tukar je code  #FFFFFF dengan KLIK SINI ni.

8. Ingat pastikan sebelum korang publis setiap code yg korang letak tu korang pra tonton dahulu utk mengelakkan error pada template..klau tiada error confirm korang boleh save template terus ok..

Taraaaa enjoy your cute entry ;) so jangan lupa share kat member2 blogging korang tekan butang share dibawah..

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Lebih baharu Lebih lama