Tips memancing udang galah
Udang galah

Tips memancing udang galahPerkara utama berbincanglah dengan rakan, tarikh, masa dan lubuk yang akan dituju untuk aktiviti memancing udang galah.(menaiki bot).

Mengail udang galah perlu persiapan awalPersiapan awal antaranya engin sangkut 4 – 15 kuasa kuda, pendayung, sauh, tali, membuat perambut awal, peralatan memancing yang dikira lengkap, tidak lupa jaket keselamatan dan jika ingin memancing malam jangan lupa lampu suluh dan 'lampu kalimantan' atau '‘lampu ayam'’ Umpan perlu dicari terutama cacing tanah atau anak udang (yang dibungkus dalam surat kabar dan disimpan didalam peti sejuk, bagi mempastikan kesegarannya).

Alatan memancing udang


 1. 1. Joran dan Kekili untuk memancing udang biarlah jenis ringan.


 2. 2. Joran halus sebaiknya dalam 4 1/2 kaki panjang dan Kekili tidaklah perlu besar.


 3. 3. Tali Utama seeloknya antara 10 - 15 paun manakala perambut pula antara 6 – 8 paun.


 4. 4. Saiz batu ladung kebiasaannya antara no: 5 – 6. Saiz batu ladung yang kecil boleh digunakan ketika arus sungai bergerak perlahan.


 5. 5. Beberapa jenama mata kail kecil boleh digunakan tetapi biasanya ialah antara no: 7 – 10 menjadi pilihan utama. 


 6. 6. Adakalanya pemancing suka menggunakan mata kail buatan sendiri.

Umpan cacing Udang sebenarnya tidak memilih makanan/umpan, tetapi pemancing mesti juga memikirkan ketahanan umpan dimata kail, antaranya cacing, perumpun, udang kecil, isi ikan. 


Namun pilihan utama tetap cacing tanah kerana berkaitan rapat dengan bentuk badannya dimata kail dan kesesuaian satu-satu lubuk udang tersebut.

Cara ikat mata kail udang


Tips mengail udang galah


Tips mengail udang atas sampan


 1. 1. Untuk mengail udang galah diatas sampan, paling sesuai dan selesa ialah 2 orang untuk sebuah sampan sepanjang 12 – 16 kaki.


 2. 2. Lima batang joran seorang adalah bertepatan dan jika ada yang baru belajar mereka bolehlah bermula dengan 2 –3 batang dulu. Tidak menghairankan ada yang menggunakan lebih dari itu jika ia mampu mengawal kesemuanya.


 3. 3. Susunan joran diatas sampan semasa memancing juga penting mengikut aturan yang betul seperti joran 1 dilontar jauh, diikuti joran 2 dekat sedikit dan begitulah seterusnya hingga joran terakhir dihulur saja bawah sampan. Ini semua dapat mengelakkan dari berbelit sesama sendiri.
 1. Melontar umpan sehingga umpan/batu ladung menjejaki dasar sungai, kemudian mengarau tali ibu dikekili sehingga tegang. 


 2. 5. Seterusnya diletakkan joran ditepi sampan tanpa dipegang dengan tangan dan tunggu.

 3. Jika sudah pasti udang galah telah menelan umpan ( Dengan melihat henjutan dihujung joran) lakukan sentapan yang lembut atau terus mengarau tali. Disinilah debaran dada si pemancing udang dapat dirasai dengan henjutan udang samada berjaya atau sebaliknya untuk didaratkan.


Cara menyambar udang galah

 1. Isyarat udang memakan umpan adalah tidak sama mengikut keadaan.
 2. Kadang kala udang memakan umpan tanpa menunjukkan sebarang gerakan.
 3. Ada pula yang menyambar dengan kasar seperti ikan.


 4. Ada yang menarik umpan dengan keadaan separuh malu.
 5. Sambaran yang kecil dan perlahan tidak semestinya udang kecil dan sambaran yang kasar dan kuat tidak semestinya udang besar. (jangan terkejut) jawapan akan diketahui diseparuh perjalanan udang semasa hendak dinaikkan.

Lubuk udang galah 

 1. Perhatikan kawasan yang mempunyai banyak makanan (buangan) serta kawasan yang senang udang bersembunyi.
 2. Kawasan berteluk berarus sederhana laju.

 1. Kawasan yang mudah tersangkut yang terdapat banyak ranting-ranting pokok serta akar-akar pokok didalam air.
 2. Memandangkan jadual air berubah setiap hari, kedudukan udang juga begitu, adakalanya udang galah suka bermain ditengah sungai terutama bila air bergerak sederhana laju.

Tips memancing udang galah
 1. Ketika memancing udang, sikap malas jangan diamalkan. Umpan perlu selalu diperiksa dimata kail. 


 2. Caranya selepas 5 minit umpan dilabuhkan dan tidak ada sebarang isyarat, perlulah mengangkat joran untuk mempastikan sama ada ia tersangkut atau pun sudah memperolehi udang.


 3. Jika selepas 15 minit masih tiada isyarat udang, ini bermakna kawasan tersebut tidak sesuai untuk pancingan udang dan perlu beredar ke tempat lain.

 1. Musim tengkujuh adalah musim yang tidak sesuai memancing udang kerana paras air yang terlalu tinggi, aliran air yang deras serta cuaca/air yang sejuk.


 2. Masa paling sesuai ialah ketika musim panas 4 –5 hari tanpa hujan, air sungai menjadi suam tika itu udang galah keluar mencari makan.
 3. Gangguan spt. Anak-anak ikan, dan sebagainya adalah cabaran dalam menahan kesabaran.

 1. Penggunaan sauh diperlukan jika ingin memancing ditengah sungai.
 2. Jika sungai kecil (hulu) tali boleh direntang didalam usaha mencari lubuk udang.

Jika tips mengail udang galah ini sangat membantu jangan lupa share ilmu ini pada rakan yang kaki pancing udang galah serta sahabat kaki pancing. Dan jangan lupa like dan subscribe. Sekian Terima kasih semua.


Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama