Niat puasa bulan ramadhan dan artinya


Hukumnya adalah wajib, syarat sah Puasa perlu dengan niat jika tiada Niat tidak sah puasa korang Puasa juga merupakan satu ibadah setiap perbuatan ibadah itu perlu disertakan bersama niat seperti mana dalam korang mengerjakan Solat.

Niat puasa bulan ramadhanNiat Puasa wajib dilakukan Pada tiap-tiap Malam, Pada yang terlupa untuk berniat puasa Pada mana-mana bahagian waktu Malam tidak sah baginya tidak sah baginya melakukan ibadat puasa dan wajib diqada dada hari lain diluar bulan Ramadhan.


Boleh juga berniat sekaligus untuk berpuasa selama sebulan, sebagai langkah berjaga-jaga dalam pada masa yang sama juga seseorang itu digalakkan berniat juga pada setiap malam.


Niat puasa bulan ramadhan sebulan 


 نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى 

Bacaan niat puasa dalam rumi :

Nawaitu sauna syahri Ramadhana Kullihi Lillahi Ta'ala

Maksudnya: "Sahaja Aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala"

Niat puasa harian


 نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى 


Bacaan niat dalam rumi :

Nawaitu sauma rghodin an ada’ie fardhi shahri ramadana hazihissanati lillahi taala 

Maksudnya : 

"Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah ta'ala"


Doa berbuka puasa


اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ


Bacaan niat dalam rumi :

"Allahumma Lakasumtu Wabika Aamantu Wa’alaa Rizqika Afthortu Birohmatika Yaa Arhamar Roohimiin"

Maksudnya :

"Ya Allah, untukMu aku berpuasa, dan kepadaMu aku beriman, dan dengan rezekiMu aku berbuka. Dengan rahmatMu wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang."


Doa buka puasa beramai ramai


 

Bacaan niat berbuka puasa ramai dalam rumi :

Allahumma lakasumna wabika Aamanna wa'alaa rizqika afthorna bitohmatika yaa arhamar roohimiin


(a) Waktu berniat bermula dari terbenam matahari iaitu semasa masuknya waktu solat fardu magrib sehingga sebelum terbit fajar waktu solat subuh. Boleh dilakukkan mana-mana niat untuk puasa seperti diatas walaupun semasa berbuka puasa


(b) Berniat puasa bagi satu bulan dengan sekali niat pada malam hari pertama di bulan Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa oleh sebab terlupa berniat pada malamnya, ini mengikut kepada Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan di bulan Ramadhan untuk satu bulan.

  (c) Sekiranya puasa Ramadhan kita terputus oleh kerana sesuatu sebab, yang munasabah seperti haid/datang bulan, sakit tidak sihat melibatkan kesihatan atau lain-lain punca, maka terbatal niat puasa untuk sebulan itu dan tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, perlulah diigat untuk diperbaharui niat tersebut pada setiap hari apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada untuk meneruskan ibadah puasa berturut-turut tersebut. 

   Maksud yang lebih jelas : 

   Dengan melafaz niat puasa setiap hari bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang masih berbaki.


   Semoga perkongsian ini dapat membantu terutamanya kepada yang masih dalam proses pembelajaran dan juga dalam mempratikkan bacaan serta rukun dengan baik..

   Post a Comment

   Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

   Terbaru Lebih lama