Kejadian ribut matahari fenomena alam isu semasa


Antara cuaca dan alam
Antara cuaca dan alam

Ribuat matahari


Fenomena alam, Dunia digemparkan dengan kejadian alam luar biasa peristiwa Ribut Matahari yang berlaku pada awal tahun ini. Namun sekali lagi pada khamis lepas kejadian itu kembali berulang dimana peristiwa Ribut Matahari dikaitkan dengan cuaca dikatakan antara yang paling kuat terjadi dalam tempoh masa enam tahun.

Sudah baca? Bandar-bandar purba dikesan

Kejadian Ribut Matahari akan terjadi apabila berlakunya peningkatan Suhu oleh matahari daripada kadar biasa normal. Suhu panas panas matahari itu menyebabkan ia mengeluarkan gas yang sebahagiannya akan masuk semula menyerap ke dalam matahari dan seterusnya mengakibatkan berlakunya muntahan serta letusan pada permukaan matahari.

Kesan radiasi bumi terhadap manusia


Radiasi yang berlaku dengan tiga kesan yang berbeza dalam tempoh yang berlainan. Ia akan menyebabkan gangguan kepada satelit dan angkasawan yang berada di angkasa lepas. Selain itu ia juga akan mengakibatkan gangguan komunikasi untuk kapal terbang yang sedang melakukan penerbangan.

Ribut suria juga boleh menghasilkan cahaya utara ataupun aurora yang menakjubkan di langit sehingga jauh ke selatan dan bahagian utara hemisfera Bumi. Jika berlakunya ribut solar, hanya bahagian matahari yang paling hampir dengan Bumi dan menyemburkan tenaga akan dipantau.

Negara khatulistiwa


Apabila berlaku semburan yang banyak dan kuat melanggar permukaan lapisan atas dan dinding magnet Bumi, kesannya ia akan mengakibatkan ribut geomagnetik

Ribut matahari biasanya tidak memberikan kesan risiko atau bahaya secara langsung kepada negara-negara yang berada berhampiran kawasan titik Khatulistiwa malaysia terutamanya

Kutub utara


Biasanya kawasan yang terdedah seperti berhampiran dengan benua kutub utara dan kutub selatan akan mudah menerima risiko mendapat kesan langsung daripada ribut berkenaan.

Sudah baca? Si kembar lahir berpegang tangan

Artikel Penuh: utusan.com

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama