mayat bangun dari kubur

Menghidupkan orang yang sudah mati dengan izin Allah


Begitulah kisah Nabi Isa A.S mukjizat yang didukung dari Allah SWT. Dengan izin Allah SWT, Nabi Isa A.S mampu melakukan perubahan atas sesuatu kehendaknya, dimana dari asalnya adalah tanah untuk membentuk seekor burung, juga mampu menyembuhkan orang yang sedang sakit dengan hanya menyentuh pakaian Nabi Isa A.S.

Jika Nauf boleh menghidupkan kuda milik Birdlaun milik Raja Faris atas izin Allah, maka Nabi Isa A.S boleh menghidupkan orang yang sudah mati atas izin Allah SWT juga. Itulah mukjizat yang diberikan Allah SWT kepada hamba-Nya untuk menunjukkan kebesarannya.Tapi dasar orang kafir, walaupun Nabi Isa A.S. boleh menunjukkan mukjizat menghidupkan orang yang sudah mati/meninggal dunia, mereka masih menyangkalnya. 

”Sesungguhnya engkau hanya dapat menghidupkan mayat yang baru yang ada kemungkinan memang belum mati benar .

[Cuba kau hidupkan mayat terdahulu]Cuba kau hidupkan mayat-mayat terdahulu jika kau boleh. ”Ujar mereka. Merasa ditentang kaumnya, Nabi Isa A.S lalu berkata : “Silakan pilih mayat sekehendakmu, ”jawabnya.
“Cuba hidupkan Sam dan Nuh.” Kata mereka.


Nabi Isa Meminta Allah menghidupkan mayat


Kemudian Nabi Isa A.S pergi ke makam Sam dan Nuh. Setelah bersembahyang di atas kubur. Isa berdoa kepada Allah SWT meminta Allah SWT menghidupkan mayat itu. Atas kekuasaan Allah SWT kedua mayat yang sudah lama meninggal itu bangkit kembali dari kuburnya. Rambut di kepala dan rambutnya yang sudah memutih.


Begitulah apabila melihat keduanya telah hidup kembali, Nabi Isa A.S bertanya hidup kembali. Isa A.S bertanya,”Mengapa rambutmu sudah memutih semacam itu.”.lalu keduanya lalu menjawab bahawa mendengar panggilan Isa, ia mengira hari kiamat sudah tiba.”Berapa lama kau sudah meninggal?”tetapi sampai sekarang belum hilang rasa sakit matiku.”
Jawabnya. Melihat mukjizat Allah SWT, berimanlah semula orang-orang yang kafir itu.

Sam telah mati sejak empat ribu tahun yang lalu masih belum hilang rasa pedih maut!

Tiada seorang mukmin mati melainkan telah ditawarkan untuk menghidupkan kembali di atas muka bumi dunia ini. Bertapa beratnya menanggung sakaratul maut. "[ Dimana Sam telah ditanya oleh Isa : " berapa lama kamu telah mati? Sam menjawab : sejak empat ribu tahun yang lalu dan belum hilang rasa pedihnya maut!". Tetapi kecuali bagi orang-orang yang mati syahid, dimana orang-orang ini telah berkata untuk hidup kembali di dunia untuk berperang dan mati syahid semula.

Semoga artikel mengenai mayat bangun dari kubur dapat memberi pengajaran dan manfaat buat semua, semoga kita semua mendapat berkat dan rahmatnya dalam kehidupan dan kita semua dijauhi dari sebarang musibah di dunia dan juga diakhirat kelak. Amin.

Sumber dari : mymasjid.net.my

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama