Topi Keledar Punca Tuli Dan Pekak

Topi keledar motosikal punca tuliTopi Keledar Punca Tuli Topi keledar boleh menyebabkan gangguan pendengaran kepada pemakainya. Jika difikirkan rasanya tidak masuk akal jika difikirkan oleh kerana topi keledar.

Penyelidik dari University of Bath


Bagaimana yang diterbitkan dalam Journal of Acoustical Society of America dan akbar, Times of India keluaran pada tanggal 30 Julai pada tahun 2012, dimana kajian oleh saintis yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari University of Bath dan Bath Spa University, United Kingdom, mendapati topi keledar akan menghasilkan bunyi yang agak bingit dan berdesing yang akan membolehkan individu itu akan menjadi tuli.

Telinga rosak


Bunyi desingan itu telah dihasikan oleh udara ketika sedang menuggang kenderaan terutamanya motosikal dan ianya sangat berupaya mengakibatkan kerosakan pada gegendang telinga sehigga individu menjadi pekak dan tuli.

Hasil kajian yang dibuat kemungkinan belum mendapat kesahihannya.


Sudah baca? Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama