Lelaki muram galak ghairah

Ramai segelintir orang lelaki tidak tahu tentang lelaki ianya penting untuk lelaki ambil tahu dan dijadikan sebagai pendekatan dalam kehidupan seharian.


Benar ke lelaki lebih ghairah sewaktu ekonomi merundum atau menghadapi masalah kewangan? kajian yang telah dijalankan oleh university of Kansas mengatakan lelaki lebih suka menghabiskan masa di bilik tidur apabila mengalami masalah kegawatan ekonomi. 

Degupan jantung laju


Lelaki yang terlibat di dalam kajian oleh universiti tersebut telah disuruh untuk menggambarkan keadaan disaat kematian dan kemudian diarahkan tunjukkan pula gambar seksi. 


Saintis atau pengkaji telah mendapati respons menunjukkan bahawa lelaki yang dalam keadaan sedih/muram memberi reaksi dan degupan jantung lebih cepat apabila disuakan dengan objek seksi atau perempuan.

Lelaki masalah jantung


Korang perasan tak selalu menggantuk? Menurut kajian yang dijanlankan oleh Norwegian, sekiranya korang rasa mengantuk dan tetapi sukar untuk tidur, kemungkin itu tandanya risiko penyakit jantung. Dalam kajian tersebut telah dijalankan selama hampir 11 tahun ke atas 53.000 lelaki dan wanita. 


Pada korang yang menghadapi kesukaran untuk tidur berhadapan dengan 45% peratus peningkatan risiko sakit jantung dan serangan jantung berbanding orang yang tidak mengalami masalah. 


Bukan sahaja penghidap insomnia sahaja yang berisiko malah sesiapa yang kurang tidur lebih dari satu kali dalam seminggu juga berdepan dengan risiko penyakit yang berkaitan dengan jantung.


Urat lelaki muda


Dalam satu kajian yang telah dijalankan oleh pengkaji Britain, telah mengatakan 56 peratus lelaki yang menghadapi masalah urat kembang atau vericosevein. 


Masalah simptom seperti varicose vein ini bukan sahaja soal penyebabnya terjejas rupa kaki ia juga menyebabkab perubahan yang ketara pada warna, pendarahan atau barah pada kulit dan kaki kesan pada individu itu kaki rasa berat yang boleh menjejaskan aktiviti harian serta tugasan rutin harian.

Kanser lelaki umur 50


Siapa tahu Kanser kolorektel biasanya kanser ini bermula dari ketumbuhan kecil yang dikenali sebagai polyps yang kemudiannya akan bertukar menjadi besar serta berubah bentuk menjadi kanser yang mengambil masa bertahun-tahun untuk ianya menghadilkan kanser merbahaya , menurut kajian yang telah dijalamkan ,24,000 ribu lelaki mati akibat dari kanser kolorektal.

Lelaki kanser kolorektal


Pada tahun 2008 dan merupakan kanser adalah yang menyebabkan kematian ketiga tertinggi selepas kanser paru-paru dan prostat. 


Kajian ini juga telah mendapati, Lelaki yang berusia 40 tahun dan ke bawah tidak berisiko mendapat kanser kolorektal ini kerana 90% peratus kes telah menunjukkan ianya berlaku dan terjadi kepada lelaki yang berusia lebih 50 tahun.


So korang perlu sentiasa peka mengenai penjagaan kesihatan, ianya tidak semestinya datang dari pemakanan harian , masalah penyakit ini juga ada punca dari emosi, tekanan serta kurangnya tidur. 


So korang ambil inisiatif untuk perbaiki kehidupan seharian yang lebih baik. Cuba untuk elakkan dan jauhkan kehidupan yang memudaratkan. Semoga ilmu penting untuk lelaki wajib korang ambil tahu ini sebagai manfaat buat korang semua.
Penting Untuk Lelaki Wajib Ambil Tahu

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama