Korang Lihat hasil contoh seperti gambar atau kotak comment yang di kongsikan oleh rakan blogger saya sendiri, itu adakah Salah satu contoh Ruang comment yang agak menarik dan kreatif sekali hasil dari seorang blogger , penampilan ruang comment pada setiap blog korang akan tampak lebih kemas dan membuat pengunjung lebih tertarik lagi pada blog korang..korang tengok contoh gambar di bawah.

Ruang comment blog punyai ciri-ciri yang bagus


Ruang comment diantara salah satu element terpenting serta kemudahan yang perlu wajib ada bagi sesebuah blog, ianya dapat memudahkan pengunjung untuk meninggalkan pesanan serta feedback keatas posting korang terutamanya entry yang menjadi viral dengan view halaman melebih ribuan angka,  dengan comment serta maklum balas dari pengunjung disitu masanya untuk kita dapat beramah mesra bersama mereka baru pelawat akan menilai blog kita antara yang terbaik menunjukkan identiti tersendiri dalam masa yang sama kita dapat meningkat aliran trafik ke blog kita..dan tak lupa juga akan meningkatkan backlink dan prestasi Pagerank korang pun akan lebih baik dimata Google SEO

komen blog

Cara buat comment box pada bawah blog


Langkah-langkah yang perlu korang buat terlebih dahulu seperti Yang saya nyatakan dibawah korang follow dan ikut dengan teliti jangan tersalah untuk menaruh kod ditempat yang sepatutnya :

1. Korang Login ke Blogspot : blogger.com

 Kemudian korang klik pada langkah dibawah ini ikut turutan : 

Design layout > Edit HTML > tick pada Expand Widget Templates

2. Seterusnya korang Cari kod ini 
]]></b:skin> untuk memudahkan pencarian kod gunakan (Ctrl F):

3. Dan bila korang dah jumpa kod tersebut, korang boleh terus Copy kod di bawah ni dan paste di atas kod yang telah korang cari tadi.

Contoh :

-Letakkan kod disini-
]]></b:skin>

<........code start.........>
#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;
-moz-border-radius-topleft: 21px;
-moz-border-radius-topright: 21px;
padding:4px;
font-size:16px;
font-weight:bold;
border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 19px;
border-left: 2px solid #ff6699;
border-right: 2px solid #ff6699;
margin-top: -6px; /*position*/
padding: 7px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 15px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 31px;
border-left: 3px solid #ff6699;
border-right: 3px solid #ff6699;
border-bottom: 3px solid #ff6699;
-moz-border-radius-bottomright: 11px;
-moz-border-radius-bottomleft: 11px;
margin-top: -14px; /*position*/
padding: 6px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}
<.......code and comment......>

 4. Seterusnya korang tukar kod yang telah ditandai Dengan warna Biru dengan kod warna pilihan korang.

5. Jika korang nak nampak kelainan cantikkan lagi comment pada solid korang boleh membuat perubahan dengan menukar kepada dotted, dashed mengikut citarasa korang

6. Seterusnya korang SAVE dan pastikan periksa semula dan pastikan setting betul terlebih dahulu.

Pergi ke Setting > Comment > cari comment form Placement > tick Embeded Below post

Kemudian lihat hasilnya..sebelum korang save/simpan preview terlebih dahulu untuk mengelakkan terjadinya error pads template korang, jika berhasil dan tiada error dan klik simpan....semoga blog tutorial mengenai pemasangan comment box dapat membantu korang dan memberi manfaat yang berguna.

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Lebih baharu Lebih lama