Korang Lihat hasil contoh seperti gambar atau kotak comment yang di kongsikan oleh rakan blogger saya sendiri, itu adakah Salah satu contoh Ruang comment yang agak menarik dan kreatif sekali hasil dari seorang blogger , penampilan ruang comment pada setiap blog korang akan tampak lebih kemas dan membuat pengunjung lebih tertarik lagi pada blog korang..korang tengok contoh gambar di bawah.

Ruang komen punyai ciri yang sangat berkesan jika tahu mengunakannya


Ruang comment diantara salah satu element terpenting serta kemudahan yang perlu wajib ada bagi sesebuah blog, ianya dapat memudahkan pengunjung untuk meninggalkan pesanan serta feedback keatas posting korang terutamanya entry yang menjadi viral dengan view halaman melebih ribuan angka.

Ruang komen cantik tingkat trafik



Apabila dengan mendapat comment dari pengunjung serta maklum balas dari pelawat yang hadir disitulah masanya untuk kita dapat beramah mesra bersama mereka baru pelawat akan menilai blog kita antara yang terbaik menunjukkan identiti tersendiri dalam masa yang sama kita dapat meningkat aliran trafik ke blog kita..


dan tak lupa juga akan meningkatkan backlink dan prestasi Pagerank korang pun akan lebih baik dimata Google SEO

komen blog

Buat komen di wordpress dan blogspot


Langkah-langkah yang perlu korang buat terlebih dahulu seperti Yang saya nyatakan dibawah korang follow dan ikut dengan teliti jangan tersalah untuk menaruh kod ditempat yang sepatutnya :

Cara buat ruang komen

Memastikan korang telah memiliki halaman blog terlebih dahulu dan korang mahir dalam pengubahsuain code html pada template blog, atau korang boleh belajar disini dengan langkah serta step yang perlu korang ikuti seperti dibawah.


1. Korang Login ke Blogspot : blogger.com

Kemudian korang klik pada langkah dibawah ini ikut turutan : 

Design layout > Edit HTML > tick pada Expand Widget Templates


2. Seterusnya korang Cari kod ini 
]]></b:skin> untuk memudahkan pencarian kod gunakan (Ctrl F): dan masukkan code pada kotak find keyword seterusnya tekan enter


3. Dan bila korang dah jumpa kod tersebut, korang boleh terus Copy kod di bawah ni dan paste di atas kod yang telah korang cari tadi.

Contoh kedudukan kod seperti dibawah :

-Letakkan kod disini-

]]></b:skin>
 
<........code start.........>
#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;
-moz-border-radius-topleft: 21px;
-moz-border-radius-topright: 21px;
padding:4px;
font-size:16px;
font-weight:bold;
border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 19px;
border-left: 2px solid #ff6699;
border-right: 2px solid #ff6699;
margin-top: -6px; /*position*/
padding: 7px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 15px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 31px;
border-left: 3px solid #ff6699;
border-right: 3px solid #ff6699;
border-bottom: 3px solid #ff6699;
-moz-border-radius-bottomright: 11px;
-moz-border-radius-bottomleft: 11px;
margin-top: -14px; /*position*/
padding: 6px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}
<.......code and comment......>


4. Seterusnya korang tukar kod yang telah ditandai Dengan warna Biru dengan kod warna pilihan korang.


5. Jika korang nak nampak kelainan cantikkan lagi comment pada solid korang boleh membuat perubahan dengan menukar kepada dotted, dashed mengikut citarasa korang


6. Seterusnya korang SAVE dan pastikan perhatikan perletakkan code tersebut ditempat yang betul periksa semula dan pastikan setting dalam keadaan kemas terlebih dahulu.


Pergi ke Setting > Comment > cari comment form Placement > tick Embeded Below post


Kemudian lihat hasilnya..sebelum korang save/simpan preview/pra tonton post korang terlebih dahulu untuk mengelakkan terjadinya ralat atau error pada template coding html korang, jika berhasil dan tiada error dan klik simpan....


Semoga perkongsian cara mencantikan comment box di halaman blog dapat membantu dan memberi kesan yang lebih berkualiti pada blog korang dan memberi manfaat yang berguna dalam interaksi serta komunikasi dimana pengunjung akan lebih tertarik untuk meningalkan balasan komen di blog korang. Jangan lupa like, share 


Sudah baca?



Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama