Tajuk blog nampak menarik dan unik tarikan pengunjung


Tutorial kali bagaimana nak bagi title tajuk blog korang boleh bergerak-gerak, nak bagi blog korang lebih manarik dengan dihiasi decoration sekeliling teks atau teks korang berkedip-kedip dan bermacam-macam lagi lah..setiap orang ada minat dan citarasa sendiri dalam menghias blog serta tema dan..so semua tu diatas kepuasan diri masing-masing.

yang pelbagai bentuk serta mengikut trend masa kini..tutorial untuk membuat tajuk bergerak ni simple sangat dan mudah dengan beberapa langkah. Langkah pertama korang perlu buat ikut step seperti dibawah macam biasa first korang masuk ke blogger blog dashboard korang

Cara nak bagi title tajuk blog bergerak


1.First korang Login ke blogspot korang . www.blogger.com 

2. Seterusnya korang klik pada 

Layout/design > klik pada Edit HTML

3. Seterusnya korang cari kode bawah  ini nak mudah gunakan ( ctrl+F ) senang korang nak cari code seperti di bawah ni.

<head>

Nak memudahkan pencarian code script korang gunakan teknik (ctrl+F) atau F3 untuk memudahkan proses pencarian code tersebut 

4. Kemudian seterusnya korang copy code di bawah ni dan pastekan di bawah kode yang di dicari tadi

<script language='JavaScript'>var txt="Welcome To Blog Tehokaw ";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script>


5. Pada ayat "Welcome To Blog Tehokaw" diatas tu korang boleh ubahkan tukar dengan ayat sendiri mengikut citarasa korang dan selera korang 

6. Sebelum save korang preview/pratonton terlebih dahulu untuk mengelakkan terjadinya error atau ralat yang akan merosakkan keseluruhan template blog, jika tiada berlaku error atau alert warning pemberitahuan dimana-mana bahagian template korang terus save/simpan template...dan korang view dan tengok hasilnya.

Blog tutorial untuk cara kedua ini agak mudah, fungsi dan cara perapan pada edit template sama sahaja, kali ini untuk membuat tajuk blog bergerak ok seterusnya tengok step dibawah simple je ok.

Terlebih dahulu cari code seperti dibawah ini nak cepat dan tak memeningkan kepala gunakan ( ctrl+F )

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Seterusnya pilih layout > Edit HTML dan gantikan kod diatas dengan kod dibawah ni. Korang padam dulu code diatas tu setelah jumpa dan gantikan code dibawah ni

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

<script language='JavaScript'>
var txt="<data:blog.pageTitle/>";
var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();
</script>

Sekiranya korang ada pertanyaan tentang permasalahan mengenai blog tutorial sila tibggalkan pesanan korang kami akan reply dengan kadar segera. semoga panduan ini bermanfaat serta berguna buat kepada pencipta blogger serta blogging..

Tajuk bergerak cara
Cara membuat tajuk blog bergerak

Maklum Balas

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama