Menghilangkan atau hidden tajuk blog di header


Hidden tajuk blog di header jika korang rasa tidak perlu mengunakannya. Name teks atau pun image yang terletak dibahagian paling atas blog korang, berbagai jenis nama , style tulisan juga mengunakan teknik watermark atau tulisan bergambar pada tajuk blog mengikut kekreatifan korang sendiri dan citarasa sendiri, nama blog yang unik dan menarik adalah bonus bagi korang untuk melambangkan identiti tersendiri bagi sesebuah blog yang dibina.

Tajuk blog jangan di padam boleh hidden pada header



Nama blog juga merupakan satu penjenamaan ( branding ) nama yang diberikan hasil dari ciptaan korang sendiri, blog ataupun website tanpa nama siapalah kita, jika tiada nama tiada orang yang tahu wujudnya kita dan susah untuk orang mengenali blog kita atau pun mencari blog kita. Serba sesikit ringkasan mengenai tajuk blog korang.

Tanpa panjang lebar lagi kita berbalik kepada perkongsian blog tutorial bagaimana cara untuk korang hidden tajuk blog, sebab apa korang nak hilangkan tajuk blog daripada dipaparkan diatas tu..atau korang nak gantikan dengan gambar yang telah korang siap design serta style teks yang lebih gempak..korang tengok teks style hasil dari rekaan saya..sekadar contoh untuk korang tengok dibawah ni..


Hidden tajuk blog di header


Bagaimana cara hidden tajuk blog di header blogspot


So ada diantara korang tidak mahu mengunakan tajuk dengan teks dan boleh di hidden atau disembunyikan dari paparan dan akan digantikan dengan paparan bergambar ok jelaskan. Ok bagaimana caranya langkah-langkah yang perlu korang buat sangat mudah.

Pertama sekali korang login dahulu seperti biasa ke blogger.com


Langkah 1

Seterusnya korang pergi ke :

> Dashboard > Layout > Edit HTML. Dan kemudian korang klik pada Expand Widget Templates.

Langkah

Kemudian korang cari code yang serupa atau lebih kurang sama macam code seperti di bawah ini :

..................start coding tehokaw.com.......


#header h1 {
margin:40;
padding:20px 0 0 30px;
font-size: 100%;
font-weight:bold;
line-height: 1.3em;
letter-spacing:.0em;
font-style:italic;
color:#0099CC;

visibility:hidden;
}

Atau


blogname h1 {
font-size:60px;
font-weight:normal;
margin:0px 0px 1 450px;
color:#ffffff;
text-decoration: none;
text-align:left;

display:none

Atau

#header-inner {
background-position: center;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
visibility:hidden;
}

......................end coding tehokaw.com........

Langkah 3

Jika korang sudah jumpa code di bawah korang hanya tambahkan code seperti code warna
hijau 
pada bahagian bawah sebelum tanda ( } )...

Contoh :

}
display:none

Korang boleh rujuk code diatas kedudukan dan cara meletakkan coding code pada tempat yang betul c
ode yang boleh di gunakan seperti berikut

display:none

Atau

visibility:hidden;

Seterusnya korang pratonton dahulu jika menjadi korang save/simpan dan lihat hasilnya. Selamat mencuba..semoga blog tutorial ini dapat membantu korang menghilangkan atau hidden tajuk blog di header dan bermanfaat. 


Hidden tajuk blog di header


Maklum Balas

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama