Blog loading lambat tidak mesra seo


Berat blog juga salah satu penyebab blog tidak tidak mesra SEO, prestasi score speed jatuh ini antara salah satu penyebab punca blog korang berat sepert loading yang mengambil masa yang agak lama untuk loading berbanding yang mengambil masa beberape saat sahaja ini kerana pengunaan widget yang berlebihan dan memaparkan gambar-gambar yang terlalu banyak  mempunyai kb yang bersaiz besar.

Gambar yang kita gunakan juga ada pelbagai jenis format terutamanya pada gambar yang menggunakan format JPG dimana kebiasaan ianya bersaiz agak besar sehingga 60kb-200kb. korang boleh kecil kan saiz kb gambar dengan mengunakan layanan secara percuma khidmat secara online dengan mengunakan Compress JPEG untuk perkecilkan saiz gambar korang beberapa jenis format seperti PNG, PDF, SVG, GIF.


 BlogB/Website dinilai dari segi saiz blog, load time blog dan average per speed blog dan per kb, apa yang perlu korang fokuskan adalah pada saiz kerana nilai terbaik untuk sesebuah blog adalah dibawah paras 100kb, penting ianya untuk korang mencapai sasaran dalam senarai rangking page indexs google, blog korang seharusnya menitik beratkan dalam pengunaa beberapa gambar untuk dimasukkan ke dalam entry dimana untuk kita lebih mendapat tempat dalam senarai salah satu blog yang mesra SEO.

Timbang berat blog dengan iwebtool speed test


Ok seterusnya langkah-langkah serta Cara untuk korang semak berat blog korang atau timbang berat blog dengan khidmat layanan  iwebtool, korang pergi ke : Iwebtool Speed Test

timbang blogspot
Cara Timbang berat Blog

Pada  paparan halaman ruang kotak korang masukkan address url link blog dan seterusnya korang klik button check seperti gambar yang korang tengok diatas. 

So selepas tu korang boleh tengok result dari segi page saiz, average speed per kb dan load time so korang boleh simpulkan ape yang perlu korang ubah dan perbaiki semula jika ada keslahan dan kesilapan nanti.
Semoga perkongsian ini dapat membantu korang dalam menyelesaikan permasalahan blog korang yang loading berat tu, sedikit sebanyak korang boleh cuba dengan blog tutorial cara timbang blog. Sekian terima kasih.. 
Sudah baca? cara crawl error 404 webmaster
Blog Tutorial, Tips Blogging, Blogger

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama