Cara backup template blogger


Cara Backup Template Blog


Backup template blog pada sesebuah blog adalah satu hal yang amat disyorkan ianya juga sangat penting dimana ia merangkumi keseluruhan blog/website yang korang kelolainya di setiap aspek yang berfungsi seperti html, xml, background, colour, read more page boleh dikatakan semua fungsi ini dari template korang


Korang kena tahu kenape pentingnya perlu jaga template blog? Diantaranya template asli dan juga template yang sudah korang modifkasi/upgrade dimana perubahan menjadi lebih teratur serta template responsif . Untuk template blog yang asli mungkin tidak menjadi masalah yang masih menggunakan basic standart secara jelas. 


Tetapi tidak Bagi yang membuat pengubahsuaian dengan beberape teknik dasar SEO friendly yang dimana proses perubahan memakan masa yang begitu lama dan bertahun-tahun untuk mendapatkan hasil yang benar-benar ampuh dan berkesan dimata google, dalam teknik search enjin 0ptimization SEO yang korang buat, so jangan lah korang sia-siakan dengan hasil usaha titik peluh korang sendiri berhati-hati. Dan kalau boleh korang elakkan daripada hilang begitu sahaja dalam sekelip mata.


Saya nasihatkan pada korang semua backup template blog atau website terlebih dahulu sebelum membuat sebarang pengubahsuaian perlu jadikannya satu kewajiban Dan dititik beratkan untuk keselamatan blog korang, menukar template lain pun antara faktor memberi kesan Yang buruk juga. 


Korang perlu berjaga-jaga setiap perubahan Code html Akan diaplikasikan pastikan tiada Error atau Ralat Dalam merekomentasi blog script Yang korang buat.

Saya akan tunjukkan cara backup Template lihat langkah-langkahnya seperti berikut:

1. Seperti biasa Login ke > blogger.com
Kemudian pergi ke:
> Dashboard Dan Layout

2. Ok seperti penerangan gambar dibawah, korang tekan > Edit HTML

Kemudian pada bahagian bawah korang Akan jumpa download  template full Dan korang tekan pada:
> Download Full Template

Cara Backup Template Blog
Cara backup template blog

3. Kemudian akan terpapar seperti gambar dibawah dan seterusnya korang tekan save/simpan


Cara Backup Template Blog
Cara backup template blog

Pastikan korang rename buatka nama pada fail yang hendak di save atau backup terlebih dahulu seperti tarikh dan nama template untuk memudahkan untuk korang buat rujukan semula atau mengelakkan template fail korang daripada hilang Backup Template Blog

Langkah mengembalikan template blog yang telah di backup 

Korang pergi ke browse > blogger.com > dashboard > template

Kemudian klik tombol cadangkan/pulihkan
Pada kanan paparan seperti gambar rajah dibawah :

Korang dikehendaki Klik Pada > unduh template lengkap

Cara backup template blog

Kemudian Akan dibawa ke paparan pop up seterusnya Klik pada Save File dan klik OK dan selesai.


Semoga dengan perkongsian backup template ini dapat membantu korang dalam menyelesaikan masalah..selamat mencuba Semoga bermanfaat.

Sudah baca? Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama