Carapasang iklan nuffnang yang tepat dan betul di posisi blog


Blog Tutorial kali ini saya akan kongsikan cara untuk korang meletakkan iklan nuffang di posisi yang disarankan dengan tepat dan betul dan selamat dari tindakan banned oleh pihak nuffnang. Daripada kesalahan yang disarankan kedudukan iklan atas header, bawah artikel dan di sidebar yang disarankan.


Pergi ke www.nuffnang.com.my yang telah korang daftarkan tu, korang pergi ke sidebar paling kiri tengok pada senarai klik pada 'Manage Blog'. Kemudian klik pada 'ADD AD UNIT'  Manage Blog > ADD ADS


Jenis iklan berdasarkan bentuknya


Seterusnya korang pilih jenis iklan serta saiz untuk korang dapatkan kod iklan nuffnang untuk diletakkan atau dipasang ke dalam blog, so korang copy dan pastekan seperti langkah step by step di bawah jom saya kongsikan seperti dibawah


Cara pasang iklan nuffnang



1. Iklan jenis leaderboard

1.Posisi iklan untuk Atas Header blog (LeaderBoard)

First seperti korang login ke www.blogger.com ikut langkah-langkah seperti dibawah :

1. Log In Blogger > Dashboard > Design > Edit HTML

2. Kemudian korang tick pada 
Expand Widget Templates.

3. Untuk memudahkan pencarian kod korang guna ( Ctrl+F atau F3 ) dan korang taip code seperti dibawah

<body.

4. Ok seterusnya bila korang dah jumpa code tersebut, korang copy code LeaderBoard seperti di Nuffnang dan pastekan dibawah kod 
<body tersebut. lihat contoh dibawah:

Contoh:

(Code leaderboard disini)
 <body


Iklan nuffnang dashboard
Cara letak iklan nuffnag

Untuk langkah cara yang kedua ni masih lagi  mengunakan iklan jenis Leaderboard korang boleh cari kod dibawah ini dengan mengunakan teknik (ctrl+f) untuk memudahkan pencarian code tersebut

<head>

Seterusnya korang masuk ke akaun nuffnang dapatkan code nuffnang jenis Leaderboard copy kemudian pastekan kod nuffnang korang tu diastas kod <head> korang klik preview/pratonton terlebih dahulu..kalau dah menjadi dan  berhasil korang boleh terus tekan butang save.

Contoh:

( code iklan nuffnang leaderboard disini)
<head>



2. Iklan jenis skyscrapper


Posisi Bahagian Sidebar Blog (Skyscrapper)

Ok macam biasa login blogger korang terlebih dahulu > blogger.com

1. Log In Blogger > Dashboard > Design > Edit HTML

2. Korang pergi tick pada Expand Widget Templates.
3. Cari kod < data:post.body/> dengan mudah gunakan (Ctrl+F ) atau F3 dan taip kod seperti dibawah

< data:post.body/> 

Kemudian korang pastekan code Large Rectangle di atas < data:post.body/>

Contoh :

(Code iklan Large Rectangle disini)
< data:post.body/>. 

Korang lihat contoh gambar ukuran iklan bagi Large Rectangle seperti dibawah ini:
Iklan nuffnang cara letak iklan
Iklan nuffnang cara letak iklan

3. Iklan jenis large rectangle


Ok iklan terakhir nuffnang antara Entri di Blog (Large Rectangle)

1. Pertama sekali korang  Log In ke blogger terlebih dahulu > kemudian masuk ke :

Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/JavaScript

2. Seterusnya korang Copy code iklan Skyscrapper di Nuffnang dan paste di HTML/JavaScript kemudian tekan butang simpan.


lihat hasil iklan Skyscrapper ukuran serta paparan sebenara seperti contoh dibawah:

Iklan nuffnang cara letak iklan
Iklan nuffnang cara letak iklan

Selamat mencuba dan dapat mempelajari ilmu yang baru ini serta dapat membantu korang dalam permasalah perletakkan iklan yang tepat, semoga bermanfaat.

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama