Macam-macam cara korang boleh lakukan untuk popularkan blog korang.Antaranya dengan submit blog korang ke google.Mesti korang pelik walaupun dah ping blog korang,tapi bila search sebijik nama blog korang pun masih tak ada dalam senarai google.Jadi kawan-kawan,hari ini aku nak ajarkan caranya..


Cara submit blog ke google


Langkah 1

Mula sekali korang pergi ke laman

 : http://www.google.com/addurl/ 

Kemudian korang submit blog korang

URL : link home blog korang
Comment : Korang tag lah benda yang berkaitan dengan niche blog korang. Follow dalam ruangan kotak yang disediakan seperti dalam gambar dibawah :

Dan selepas tu masukkan huruf security dan tekan butang "submit".



cara publish webmaster blog


Cara submit blog ke webmaster


Langkah 2 

Korang lihat baca dan fahamkan dengan betul kemudian korang pergi ke


Dan Login,

Kemdian tekan pada : add a site, dan masukkan URL blog korang,dan klik continue

Seperti contoh URL di bawah

www.tehokaw.com

letak bawah


Cara membuat meta tag di blogger

Cara bagaimana nak tambah meta tag ke dalam blog korang seperti langkah-langkah di bawah ni

Korang pilih : 

"Add a meta tag to your site's home page"

Kemudian korang copy code seperti yang terdapat pada kotak :

Contoh : 

<meta name=google-site-verification" content=******-******-"/>

Kemudian pergi dashboard blogger masuk ke > design > edit html blog korang

Cari code : <head>

(nak cari <head> tu boleh guna (Ctrl+F) untuk memudahkan kerja korang). Dan paste/letak code tersebut selepas code <head> betul-betul dibawahnya dan pergi semula ke laman webmaster untuk tekan butang "verify". Dan untuk step ini dah dah selesai.


Peringatan!

*Kalau tak boleh cuba delete balik url site dan submit balik ataupun gunakan browser google chrome

Langkah 3

Okey,sekarang click semula ke https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=en dan click blog korang.Pergi ke Site configuration kemudian Sitemap.Click cubmit a sitemap dan masukkan atom.xml seperti macam ni: http://tehokaw.com/atom.xml

Klik pada "Submit sitemap" dan teruskan dengan step yang seterusnya.

 rss.xml
 feeds/posts/default
 feeds/posts/default?alt=rss

dan korang akan lihat hasilnya akan jadi seperti dibawah ni

head blog


Ok selanjutnya kita terus ke step, untuk yang diatas dah selesai kite teruskan dengan langkah dibawah.

Langkah 4

Korang dikehendaki "Ping" blog korang di sini : 


Bukan kerana sebab selepas membuat penerapan blog pada webmaster sahaja korang kena buat pingler, tapi untuk pengetahuan korang setiap kali korang buat content/entri yang baru korang disarankan untuk ping entry korang pada link tersebut. Banyak lagi web ping selain dari itu boleh kita gunakan layanan perkhidmatan secara percuma ada juga ping yang berbayar korang boleh lah rajin2 cari di luar sana , saya biasa guna ping ini lebih mudag dan simple.

Content masuk ke halaman utama google


Dengan tips serta teknik "pingler" ini baru lah entry korang akan mudah di indeks di laman google dan mudah untuk orang cari blog kita. Tak dapat dinafikan lagi manalah tau entry korang boleh masuk berada di halaman utama top 10 kan.

P/S: sekiranya ada masalah dalam step pada laman google webmaster tools korang boleh tinggalkan komen di sini. Nanti saya akan balas pertanyaan respon dari korang.


Ok itu sahaja Selamat mencuba , semoga blog tutorial ini dapat membantu korang menyelesaikan masalah yang sekian lama ini memeningkan kepala. Ok selamat berblogging.


Sudah baca? Tingkatkan trafik buat blog jadi dofollow

Post a Comment

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Terbaru Lebih lama