Langkah pembuatan tutorial yang saya sampaikan ni adalah basic asas yang perlu dan wajib korang buat,terutamanya yang baru berjinak2 dengan dunia berblogging..tiada guna juga kalau korang sebagai penulis blog dan menjadikan artikel korang dengan isi2 yang bermutu tinggi serta kualiti yang baik tapi tiads siape yang dapat membaca atau menemui penulisan korang di dalam dunia google...tips ini fungsinya supaya korang punya blog artikel dapat diindeks sepenuhnya oleh laman google..ok jom saya kongsikan


Langkah 1

Ok langkah-langkah yang perlu korang buat ikut step seperti di bawah ni :

First korang pergi ke:

Kemudian korang submit blog korang tengok detail seperti dibawah

tingkatkan trafik
Cara popularkan blog


pelawat ramai
Korang akan masuk ke halaman seperti ini

Masukkan URL=Blog korang contoh

http://www.tehokaw.com/

Comment korang letak penerangan terangkan sikit berkenaan dengan blog korang=Korang tag lah benda yang 
berkaitan dengan apa niche blog korang dan berkisar mengensi apa.Macam dalam gambar tu.

Lepas tu korang masukkanlah huruf security dan kemudian tekan butang submit. Ok langkah seterusnya 

CARA 2

Kemudian korang pergi ke laman https://www.google.com/webmasters/tools/

*Login atau daftar terlebih dahulu kepada korang yang belum ada akaun google webmaster tools.

*Kemudian korang klik pada 
add a site

*Masukkan URL link blog korang dan kemudian klik continue.

Ada sesetengah orang masukkan www.tehokaw.com atau korang boleh masukkan tehokaw.com sahaja

webmaster

Seterusnya korang Pilih Add a meta tag to your site's home page dan copy code tu ke 

dashboard > design > edit html blog korang (nak cari <head> tu boleh guna cara mudah ctrl+f).

Dah letak lepas tu baru verify ok selesai..Settle dah

Catatan
*Kalau tak boleh atau tidak menjadi korang boleh cuba lagi, delete balik url site dan submit semula ataupun gunakan browser google chrome

Ok seterusnya seperti di bawah
CARA 3

Buat Sitemap Pada Blog Anda nak tahu macam mana kan

Ok sekarang korang klik semula ke 


dan kemudia korang klik blog korang Pergi ke 

Site configuration 

kemudian klik

Sitemap.

Click submit a sitemap dan masukkan 

atom.xml

 seperti macam ni: 

http://tehokaw.com/atom.xml

Klik Submit sitemap dan teruskan dengan yang seterusnya.

  •  rss.xml
  •  feeds/posts/default
  •  feeds/posts/default?alt=rss
dan akan jadi macam gambar di bawah ni:

aril


Ok,benda ni dah settle.

*CARA 4 ok lasy yer

Korang terus pergi Ping blog korang kat 


Setiap kali kalau korang buat entri atau artikel yang baru korang pinglah kat laman web tu dan laman web ping yang lain seperti innit, sebenarnya ada banyak lagi layanan laman web ping yang tersedia secara percuma korang kena rajin cari di google ade juga ping yang layanan secara berbayar ..tapi biasa kita guna yang free pun dah memadai ok...ok korang dh settle setiap semua langkah diatas tu..dan barulah blog korang orang dapat cari pada indek ruangan google..

Ok selamat mencuba semoga bermanfaat..

Maklum Balas

Ada sebarang soalan berkaitan halaman atau cadangan, sebarang bentuk penulisan serta komen adalah dibawah tanggungjawab dan risiko anda sendiri tertakluk pada Akta 588 SKMM

Lebih baharu Lebih lama